A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Háborúban állunk: Két városra figyel a világ. Itt dől el Európa sorsa!

A katalán merényletsorozat hívta fel a figyelmet arra, hogy Európának Marokkó közelében is van sebezhető pontja: a két spanyol enklávé, Ceuta és Melilla.
A két észak-afrikai város a 15. század óta Spanyolország része, és bár a határain ellenőrzik a belépőket, az utóbbi évek megerősödő migránsnyomása miatt nagyon sokan beszivároghattak a spanyol területekre – onnan pedig már csak egy ugrás Európa. A terroristák pedig ki is használják az egyetlen szárazföldi határt Afrika és Európa között – írja a The Local.

Spanyolországban több terroristasejt is működött-működik, 2015 óta a hatóságok közel 180 terroristagyanús személyt tartóztattak le. A ripolli terrorsejtnek azonban sikerült észrevétlennek maradnia, és ez 15 ember életébe került. A sejt tagjainak nagy többsége marokkói bevándorló vagy azok gyereke, egy terrorista pedig Melillából érkezett.

Marokkóban pedig egyre erősebb az Iszlám Állam jelenléte: a terrorszervezet toborzói új tagok tucatjait keresik itt, és közel 1500 marokkói csatlakozott a dzsihádisták harcához Szíriában és Irakban – harmaduk Ceuta környékén élt. Bár a marokkói hatóságok próbálják lefülelni a terroristákat, a munkájuk nem mindig eredményes.

A két enklávét kétsoros, magas kerítés védi, de ezeket szinte hetente rohamozzákmeg több száz fős migránscsoportok. A spanyol kormány nagy összeget szán jövő évi költségvetéséből a határőrizet megerősítésére, de kérdés, elég lesz-e ez ahhoz, hogy feltartóztassák a gyilkolásra kiképzett terroristákat.

Forrás: faktor.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések