A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megfejtésre váró rejtély a holdrengés

A világunk tíz legnagyobb kérdése, amire még nincs válasz.
A tudósok fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy megfejtsék a világ titkait, ám még mindig több olyan rejtély foglalkoztatja az emberiséget, amire egyelőre csak kutatják, de nem találják a válaszokat a szakértők.

Le ne essünk: A Föld alakja nem egy tökéletes gömb, emiatt találhatóak rajta alacsony gravitációs területek. Az egyik ilyen anomália a kanadai Hudson-öböl. A tudósok szerint a gyenge gravitáció lehet az oka a gleccserek gyors olvadásának.

Holdrengés: Nem sokan tudják, hogy szeizmikus mozgások a holdon is előfordulnak, ám azok nem annyira erősek, mint a földmozgások, ráadásul ritkák.

A tudósok azt feltételezik, hogy a holdrengés oka az ár-apály jelenség, esetleg meteoritok becsapódása lehet, vagy valami más, tehát egyelőre csak találgatnak.

Két Hold elmélet: A csillagászok azt feltételezik, hogy nagyjából 4,6 millió évvel ezelőtt két holdja volt a Földnek. A második körülbelül 1200 kilométerre volt a bolygótól, és ugyanazon a pályán haladt, mint az első hold, ám egyszer összeütköztek. Ez magyarázhatja azt, hogy a hold két oldala miért olyan különböző.

Színváltás: Az őskori növények más molekulákat használtak, mint a jelenlegi klorofill, ezért vörös és kék fényeket tükröztek vissza, emiatt akkoriban lila árnyalatban játszott a Föld.

4000 év múlva pólusváltás: A tudósok szerint a Föld mágneses pólusai mozoghatnak és megváltozhatnak.

Erre legutóbb 10 millió évvel ezelőtt került sor. Előfordulhat, de biztosra senki sem tudja, hogy lesz-e újabb pólusváltás. A tudósok szerint 6000-ben következhet be a jelenség, aminek oka is rejtély.

Az idő nem áll meg, de a Föld lassul: 620 millió évvel ezelőtt egy nap 21,9 óra volt. A Föld mozgása folyamatosan lassul, aminek mértéke 70 milliszekundum/100 év. Ez az jelenti, hogy 100 millió év múlva már éjfél lesz, ami most este 11 óra.

Kola fúrótorony, Oroszország: A szeizmológusok azt feltételezik, hogy a Föld belső magja szilárd, de a külső folyékony, majd jön a köpeny, amiről még mindig nem lehet tudni, hogy miből áll, hiszen senki sem jutott el odáig. A köpeny 30-2900 kilométer mélyen van, míg az emberiség csak 12.3 kilométer mélységbe ment le ezidáig.

A pörgés állandó: A Föld 1600 km/óra sebességgel forog, míg a Nap körüli mozgása 108000 km/óra. Az emberiség csak akkor érezné ezt a mozgást, ha a sebesség megváltozna.

150 °C eltérés: A Föld legforróbb helye Líbiában van, ahol 58 °C a hőmérséklet. A leghidegebb terület az Antarktisz -73 fokkal. A legalacsonyabb megfigyelt hőmérsékletet, -89,2 °С-ot, az orosz Vostok állomáson mérték 1983. július 21-én.

Visszatérés a Marsra: Évek óta folyik a találgatás arról, hogy volt-e élet a Marson. A tudósok most biztató jeleket találtak, hiszen a létfontosságú molekulák jelen vannak a bolygón, ahol erre utal a Gale-kráter formái is.

Néhány szénalapú molekulát is találtak a Mars talajában, ami nem kizárólag a rover okozta szennyeződés eredménye. Mindez azt sugallja, hogy a Marson lehetett élet a Föld előtt, de ez továbbra is csak feltételezés.

(Forrás: femcafe.hu)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések