Hirdessen itt

Kikerült a felvétel, amin hátulról közösül egy teológus hallgatóval a román püspök - ez lett a büntetése - videó (18+)

Lemondatta a román ortodox egyház zsinata püspöki tisztségéről pénteken Corneliu Barladeanu huszvárosi (Husi) püspököt, akinek egy teológus hallgatóval létesített szexuális érintkezéséről közmegbotránkozást keltő videofelvételt hozott nyilvánosságra a román bulvársajtó. Az egykori főpapnak most az a büntetése, hogy megfosztották tisztségétől és kolostorba vonul vezeklésül. Azt még nem tudni, a világi bíróság is megbünteti-e.
Bár Vasile Banescu, az ortodox patriarchátus szóvivője már július közepén megerősítette, hogy a huszvárosi püspök látható a több mint húszperces felvételen, annak hitelességét Barladeanu nem ismeri el, terjesztőit rágalmazásért beperelte. Miután a pátriárka szóvivője egyértelművé tette, hogy a zsinat ki fogja zárni a püspököt a papság soraiból, Barladeanu - bár továbbra is ártatlannak mondta magát - állítólag önként kérte felmentését a püspöki tisztség alól, az "egyház javának és békéjének" érdekében, megelőzendő kiközösítésének hónapokig tartó eljárását.

A huszvárosi püspökség élére hatvan napon belül új egyházi vezetőt választanak, Barladeanu pedig nem misézhet többé, és szerzetesként kolostorba vonul - tudatta a szóvivő.

A moldvai egyházkerületben június végén robbant ki a szexbotrány, amikor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt a moldvai egyházkerület három Vaslui megyei papja ellen, akik állítólag kompromittáló videofelvételek nyilvánosságra hozatalát kilátásba helyezve zsarolták a püspököt, pénzt, illetve egyházi előléptetésüket követelve tőle.

A román sajtó azt állította, hogy a vádhatóság a házi őrizetbe helyezett ortodox pópáktól nyolc videofelvételt foglalt le: ezek mindegyike intim homoszexuális együttlétek közben ábrázolja a püspököt. Barladeanu partnerei állítólag olyan fiatalok voltak, akiket tanított a teológián.

Júniusban a román ortodox egyház egy - főleg népzenei előadóművészként ismert - Maros megyei papját, Cristian Pomohacit fosztotta meg a palásttól, miután egy - az online médiában megjelent - hangfelvétel tanúsága szerint pénzt ígért egy 17 éves fiúnak, hogy nemi kapcsolatot létesítsen vele.

A román ortodox egyháznak azért is roppant kínosak a papok homoszexuális botrányai, mivel hangos ellenzője a melegházasságnak vagy akár csak az azonos neműek közötti élettársi kapcsolat hivatalos elismerésének.


MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések