A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Turistainvázió Budapesten

Jelentősen bővült a tavaszi szezonban a magyarországi turizmus: május végéig 7,6 százalékkal több éjszakát töltöttek el hazákban a külföldi turisták, mint tavaly ugyanebben az időszakban, míg a belföldi vendégjárás 5,5 százalékkal nőtt – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. A vizes vb óriási többletet hozhat az ágazatnak.
Minden tekintetben gyarapodik a hazai idegenforgalom: a városlátogatások csúcsszezonjában a hazánkba látogató külföldi vendégek száma 4,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 6,9 százalékkal 1,3 millióra emelkedett május során. A vendégéjszakában mért forgalom hattizede ezúttal is Budapesten jelentkezett, ahol 2016 májusához képest 8,3 százalékos volt a növekedés. A turisztikai régiók közül a legnagyobb mértékű, 25 százalékos bővülés a Dél-Alföldet jellemezte ebben az időszakban.

A magyar turisták is élénkebbek voltak a nyári idényt megelőző hónapban: az útra kelők száma 6,6 százalékkal, az általuk a belföldi szállásokon eltöltött idő 4,5 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,1 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a kempingek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt az ötödik hónap során. A turisztikai régiók többségében stagnált vagy kis mértékben emelkedett a pihenési céllal eltöltött napok száma, a szálláshelyek Budapest–Közép-Dunavidéken, illetve a Dél-Alföldön mértek jelentősebb növekedést.

A kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetői is megérezték a májusi turistaesőt: bruttó árbevételük 17 százalékkal 41 milliárd forintra nőtt, míg a szobakihasználtság országosan 60,5 százalékra emelkedett. Továbbra is jelentős a Széchenyi-pihenőkártyával fizetők aránya: a kártyatulajdonosok 2,9 százalékkal többet, csaknem kétmilliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly májushoz képest.

A turistainvázió a várakozások szerint nyáron sem csökken, sőt az ilyenkor szokásos nagy forgalomhoz a hét végén kezdődő vizes világbajnokság is jelentősen hozzájárul. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Világgazdaságnak a napokban azt nyilatkozta: a turizmusnak már most 70 százalékos növekedést jelent a budapesti és a balatonfüredi esemény, amelynek kapcsán 350 ezer látogatóval és az összes híradást, közvetítést együttvéve hatmilliárd tévénézővel számolnak.

Hatósági össztűz a bukott irodára

A fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága jelenleg vizsgálatot folytat az Indulhatunk.hu oldalt üzemeltető SzállásOutlet Kft.-vel szemben, miután a Magyar Utazási Irodák Szövetsége korábban bejelentést tett az oldal szolgáltatásainak értékesítésével kapcsolatban – közölte a fővárosi kormányhivatal tegnap. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a honlap üzemeltetője tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott-e korábban, amikor mások mellett az immár rendőrségi nyomozással érintett Green Holidays Kft. útjait is megtévesztő módon árusította.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések