Hirdessen itt

Tej terméktanács: tejtermék csak tisztán állati eredetű lehet

Kizárólag állati eredetű termékek nevezhetők tejterméknek és hozhatóak így kereskedelmi forgalomba az Európai Bíróság döntése szerint - mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Hozzátette: mivel minden tejterméknek van növényi alternatívája, fontos, hogy azokat elkülönítsék a valódi tejtermékektől. Vajnak, tejnek vagy tejfölnek a növényi alapú termékeket nem lehet nevezni - emelte ki. Az uniós bíróság döntése kivételeket is tartalmaz, így például a kókusztej vagy a birsalmasajt elnevezés továbbra is használható.

Harcz Zoltán elmondta: 100-105 forint a nyerstej önköltségi ára literenként, ezt csökkenti a 20-25 forintos agrártámogatás. A tavaly nyári 60-65 forintos literenkénti felvásárlási átlagár jelentette a kétéves válság mélypontját, amit a kvóták kivezetése, és az orosz válság okozott. Idén 90 forint környékén stabilizálódott a tej ára az első öt hónapban. 

A magyar tejárak már nem a legalacsonyabbak uniós összevetésben, de a terméktanács elnöke fontosnak nevezte, hogy a termelők elérjék végre az önköltségi árat.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések