Hirdessen itt

Szijjártó: mindent meg kell tenni a Nyugat-Balkán európai integrációjáért

A nyugat-balkáni térség békéje, stabilitása és Európa biztonsága érdekében mindent meg kell tenni a Nyugat-Balkán európai integrációjáért - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
A visegrádi csoport (V4) magyar elnökségének első külügyminiszterei találkozóján a V4-es külügyi vezetők Ausztria, Horvátország és Szlovénia delegációjával kiegészülve tárgyaltak. A tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kiemelte: be kell látni, hogy a Nyugat-Balkán vonatkozásában “a huszonnegyedik órában vagyunk”, a világpolitika és a regionális politika valamennyi szerelőjének van stratégiája ezt a térséget illetően, de úgy tűnik, az Európai Unió “nem tartozik ebbe a kategóriába”.

Viszont ha a Nyugat-Balkán európai integrációs folyamatát nem tudjuk felgyorsítani, akkor súlyos biztonsági kihívásokkal kell szembenéznünk az egész közép-európai térségben – vélekedett a külügyminiszter. Hozzátette: a Nyugat-Balkánon komoly feszültségek alakultak ki, és ha nem tudunk hiteles integrációs forgatókönyvet felmutatni a térség országainak, ezek a feszültségek kontrolállhatatlanná válhatnak.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések