Hirdessen itt

Rendre inti kabinetjét a brit kormányfő

Az elmúlt napok feltűnő kiszivárogtatásai nyomán a héten várhatóan rendreutasítja kabinetjét Theresa May brit miniszterelnök. A Downing Street szóvivőjének hétfői háttértájékoztatása szerint a figyelmeztetés már a szokásos keddi kabinetülésen elhangzik.
Ennek előzményeként Philip Hammond pénzügyminiszter a BBC televízió hétfői politikai magazinműsorában komoly feltűnést keltő, alig burkolt utalást tett arra, hogy saját kabinetkollégái rendszeresen ellene hangolják a brit sajtót különböző kiszivárogtatásokkal.

Az elmúlt napok egyik ilyen kínos, egyértelműen kormányzati körökből származó – nem cáfolt – sajtóértesülése az volt, hogy Hammond egy magánbeszélgetésben “túlfizetettnek” minősítette a köztisztviselői és közalkalmazotti kar tagjait, akiknek fizetése a kormányzati takarékossági intézkedések részeként immár hét éve legfeljebb egy százalékkal növekedhet minden pénzügyi évben.

Hammond a BBC-műsorban nem volt hajlandó egyértelműen megerősíteni vagy cáfolni, hogy ezt mondta volna, de kijelentette: a közalkalmazottak átlagosan tíz százalékkal többet keresnek, mint a magánszektor nem vezető beosztású alkalmazottai.

A Downing Street szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint a kabinet tagjainak képesnek kell lenniük arra, hogy a belső kormányzati szakpolitikai egyeztetéseket titokban tartsák, és a miniszterelnök “erre emlékeztetni is fogja kollégáit” a keddi kabinetülésen.

Egybehangzó brit sajtó- és médiaértesülések szerint a Hammonddal szembeni kiszivárogtatások abból fakadnak, hogy a kormány Brexit-párti szárnya attól tart: a pénzügyminiszter lassítani akarja a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, és az üzleti szektor érdekeinek megfelelő kompromisszumokra törekszik az EU-val.

Hammond a BBC-műsorban kijelentette például, hogy legalább kétévi átmeneti időszakra lenne szükség a brit EU-tagság 2019 tavaszára várható megszűnése és a kilépési feltételek teljes körű érvényesítése között, annak érdekében, hogy a brit gazdaságnak legyen ideje alkalmazkodni az új körülményekhez.

A “kemény Brexitet” pártoló kabinettagok – élükön Boris Johnson külügyminiszterrel – ezt a lehetőséget határozottan elvetik.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések