Hirdessen itt

Rendkívüli figyelmeztetés a magyaroknak! Veszélyes fertőzés a magyar határnál! Nincs ellene oltás!

Az ún. afrikai sertéspestis megállíthatatlanul vonul végig Európán. A veszélyes vírus jelenlétét legutóbb Csehországban mutatták ki, Ukrajnában pedig szinte minden hétre jut egy újabb fertőzésről szóló hír.
A betegség egyre közelebb kerül a magyar határhoz. A jelentős gazdasági kárral fenyegető járványt csak szerencsével és elővigyázatosságal lehet elkerülni, mert nincs ellene védőoltás.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznók, illetve házi sertések száma Európában.

Csehországban először június 26-án mutatták ki a vírust, az eltelt szűk két hétben pedig már 24 vaddisznó esetében igazolták, hogy ebben a betegségben pusztultak el.

A hatósági intézkedések mellett kiemelten fontos az állattartók, a vadászok és a lakosság közreműködése is. Ha valaki elhullott vaddisznó tetemet lát, értesítse a hatóságot a NÉBIH zöldszámán (06-80/263-244).

Lényeges előírás, hogy a határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni.

Szigorúan tilos sertésekkel élelmiszerhulladékot etetni.

A sertéstartókat, vadászokat arra kéri a hatóság, hogy kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések, valamint az országos főállatorvosi határozatok betartására.

A házi sertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, valamint kérik a gazdákat, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak.

Forrás: 24.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések