A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor! Mindenkit váratlanul ért!

Fél kettőkor a kormányülés szünetében bejelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök. Az Országgyűlésben, a Vadászteremben bejelentést tett Orbán Viktor. Az esemény mindenképpen meglepő, hiszen a kormányfő nem szokott tájékoztatót tartani.
A Seuso-kincs néven ismert ókori római ezüstgyűjtemény újabb hét darabja kerül vissza Magyarországra, ezzel a teljes gyűjtemény itthon lesz – jelentette be Orbán Viktor.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, hogy a mostani hét darabbal a teljes Seuso-gyűjtemény Magyarországra kerül, az elmúlt 25 évben az összes magyar kormány erre törekedett.

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincs második hét darabját. A családi ezüstnek Magyarországon a helye, kötelességünket teljesítettük, hazahoztuk – mondta Orbán Viktor.                 

Tavaly februárban volt utoljára ilyen hirtelen összehívott sajtótájékoztató, akkor Orbán a kvótanépszavazást jelentette be. Hasonló esemény volt akkor is, amikor a Seuso-kincsek hazatéréséről számolt be.

Mit kell tudni a kalandos történetű Seuso-kincsekről?

A leletegyüttest Sümegh József amatőr régész találta meg az 1970-es években, majd az alkotások a feketepiacon, illegális úton Nyugat-Európába jutottak. A magyar állam mindig is saját tulajdonának tekintette az együttest.

A Krisztus utáni 4. században készült kincsek legismertebb darabja az a tál, amelyről az egész lelet a nevét kapta. A nagy átmérőjű darab közepén aprólékos vadászjelenetek láthatók, ezeket latin felirat veszi körül, a kincs feltételezett tulajdonosának és családjának ajánlva a készletet, a tál belsejében pedig a Pelso szó, a Balaton latin neve olvasható. A Seuso-kincs tizennégy, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüst edényből áll.

Forrás: portfolio.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések