Hirdessen itt

Pálinkás József: jelentősebb összeggel kell támogatni a fiatal kutatókat

A jelenleginél jelentősebb összeggel kellene támogatni a fiatal, 30-45 év közötti kutatókat, hogy ne külföldön építsék fel karrierjüket - mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal elnöke az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. 
Pálinkás József elmondta: 400 kutató és kutatási pályázat nyert összesen 11,5 milliárd forint
támogatást az NKFI Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjában. Mint mondta, a teljes tudományos kutatási szféra kapott támogatást; az orvosbiológiai, természettudományi és mérnöki kutatások az összeg 38 százalékát kapták, 22-24 százalékát pedig a társadalomtudományi és bölcsészeti kutatások. Jelentős újdonságként említette, hogy a 40 év alatti kutatók kapták az összeg 40 százalékát. 

Azt szeretném, ha az elkövetkező években a 30-45 év közötti korosztály sokkal jelentősebb összegekkel lenne támogatható - mondta az elnök. Megjegyezte: ennek oka, hogy ekkor indul el a kutatói pálya, és ekkor dől el, valaki Magyarországon vagy külföldön építi-e fel karrierjét. A saját kutatócsoport felépítése is erre az időszakra esik. 

Pálinkás József szólt arról is, hogy nagy reményeket fűz az Élvonal programhoz, amelyben a nyertesek öt évre egymillió euró, azaz körülbelül 300 millió forintos támogatást kapnak. Ez összemérhető az uniós pályázatokon elnyerhető kutatásokkal - jegyezte meg. Kifejezte reményét, hogy az így felépülő 50-60 kutatócsoport "olyan jelentős hozzáadott értéket jelenthet a magyar tudományos életben, amire égető szükség van".

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések