Hirdessen itt

Önellátó "űrállomást" tesztelnek Pekingben

Peking külvárosában két elzárt bunkerben egyetemisták tesztelik, milyen érzés űrállomáson vagy egy másik bolygón élni, és mindent újrahasznosítani.
A diákok egy projektben vesznek részt, célja önellátó ökoszisztémát létrehozni, amely mindennel ellátja az embert a túléléshez.

A Peihang Egyetem diákjai vasárnap léptek a Lunar Palace-1 (Holdpalota-1) névre keresztelt „állomásra”, ahol a tervek szerint 200 napon át tartózkodnak majd önellátásra berendezkedve.

Hszi Csin-ping, Kína elnöke szeretné, ha országa globális űrhatalommá válna. Kína célja 2018-ban szondát küldeni a Hold túlsó oldalára, majd 2036-ban embert is feljuttatni. A Lunar Palace 365-kísérlet lehetővé teheti, hogy a későbbi asztronauták hosszú ideig fenn tartózkodjanak égi kísérőnkön.

Liu Hung, a projekt vezető mérnöke szerint minden, az emberek túléléséhez szükséges tényezőt alaposan számba vettek. Elmondása szerint az „állomást” úgy tervezték meg, hogy az ott lévő növények termelte oxigén pontosan elegendő az embereknek, az állatoknak és a hulladékanyagot lebontó élőlényeknek.

A fizikai igények kielégítése csak egyik célja a kísérletnek, a bezártsággal járó mentális állapot felmérése is nagyon fontos.

A projekt kisegítő csapata a kezdeti, hatvannapos kísérlet során kiderítette, a napi feladatok meghatározott listájának kidolgozása az egyik módja, hogy segítsék a diákok jó mentális egészségnek megőrzését.

A 200 napos csoportnál azt is tesztelik majd, hogyan reagálnak a hosszabb időtartamú, napfény nélküli létre.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések