A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nyári akadémia és kulturális fesztivál borsod megyei szegény településeken

Nemzetközi workshopot és kulturális fesztivált szervez az ország legnehezebb helyzetű járásában az Utca-Szak Egyesület: július 22. és 28. között a Cserehát négy településén, a helyiek bevonásával zajlik művészeti alkotómunka külföldi és hazai szakemberek együttműködésében.

A program előtt, július 14-től a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) 8 ország 40 képviselője vesz részt a hátrányokkal élő közösségekben alkalmazható művészetpedagógiai eszközöket és formákat bemutató kurzusokon - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az SZFE lengyel, francia, szerb, cseh, olasz, spanyol, török és magyar művészek, pedagógusok tapasztalatcseréjének ad helyet. Az elsajátított módszerek, ismeretek más szegregált közösségekben - börtönökben, terápiás célú közösségekben vagy menekülttáborokban - is alkalmazhatóak. Az egyhetes kurzuson tanultakat Borsod-Abaúj-Zemplén megye három településén - Abaújszolnokon, Felsővadászon és Szakácsiban - egy-egy hosszabb alkotófolyamat során a gyakorlatban is kipróbálhatják a résztvevők.

Az Utca-Szak által jól ismert hátrányos helyzetű településeken - pályázati forrásoktól függően - hat éve több korosztály vesz részt színházi módszereken alapuló foglakozásokon.
Július 22-27-ig 8-8 külföldi vendég dolgozik együtt a településekkel, ahol különböző művészeti tevékenységekbe, workshopokba kapcsolódhatnak be az érdeklődők.

A foglalkozások során az előadóművészeti gyakorlatok hozzájárulnak a nagyrészt gyermekkorú résztvevők személyes és társas kommunikációjának fejlődéséhez, de a figyelmi készség fejlesztésében és az idegen nyelv elsajátításában is segítséget nyújthatnak. Az egyhetes munka során elkészített mini produkciók, a koncertekkel, közösségi programokkal színesített Made in Gypsistan fesztiválon mutatkoznak be július 28-án Felsővadászon, a Rákóczi-kastély szomszédságában álló szabadtéri színpadon.

A nyári akadémia résztvevőinek negyedik csoportja szintén nehéz hátterű, de az előadóművészetekkel, színházzal már kapcsolatba került 17-22 éves fiatalokkal egy alkotótábor keretein belül készít előadásokat. A négy produkciót, köztük a "kis Utca-Szak" Várnai Balázs rendezte cirkuszos előadását, az Érinthetetleneket, vagy a Dimini Teatro újabb Commedia dell'Arte alkotását, a másik három településen elkészült rövid jelenetekkel, táncos, zenés, produkciókkal együtt szintén bemutatják a fesztiválon.

Az idén már második alkalommal szerveznek fesztivált a nyári alkotótáborokban született produkciók köré. 2016-ban Szakácsiban a nyári akadémia a közösségi színházért című program zárására egyfajta spontán fesztivál szerveződött, ahol a résztvevők színházi produkciói között olyan művészek is felléptek, mint Both Miklós vagy Horváth Kristóf (Színész Bob) slammer.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések