A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

“Nem kell minden migránst kimenteni a tengerből!” Óriási botrány az Unióban!

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint az illegális bevándorlók tengeri mentésével kapcsolatban “nehezen képzelhető el” érdemi megoldás a jogi szabályozás újragondolása, akár új egyezmények megkötése nélkül.
Janik Szabolcsot pénteken az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy az olasz kormány 11 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a Földközi-tengeren mentőtevékenységet végző és a migránsokat az olaszországi partokra szállító civil szervezetek tevékenységének szabályozására.

Ez pedig megtiltja, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) mentőhajói líbiai vizekre lépjenek és kötelezővé teszi az NGO-k finanszírozásának nyilvánosságra hozatalát.

Janik Szabolcs jelezte, az elmúlt hónapokban sok vita volt arról, hogy mennyi NGO vesz részt ezekben a műveletekben és mi a szerepük. Hangsúlyozta, Dél-Olaszországban felmerült, hogy ezek a szervezetek összejátszanak az embercsempészekkel, ezek nagyon komoly vádak, ezért álláspontja szerint indokolt, hogy az olasz hatóságok keretek közé szorítsák a működésüket.

Úgy fogalmazott, azok a nemzetközi egyezmények, jogszabályok, amelyek alapján az olasz parti őrségnek vagy a Frontexnek, az európai határ- és partvédelmi ügynökségnek vészhelyzetben segítenie kell, nem alkalmasak a mostani helyzet kezelésére. Véleménye szerint:

“Olaszországban elkezdődött ezeknek a kereteknek az újragondolása, mivel az ország megtelt.”

Janik Szabolcs kitért arra is, hogy Olaszországba jelenleg leginkább fekete-afrikai bevándorlók érkeznek illegálisan, és vélhetően 30-40 százalékuk lesz jogosult menekültstátuszra, a többiek – tette hozzá – gazdasági okból hagyják el hazájukat.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések