Hirdessen itt

Nem akarják hogy megtudjuk az igazat – Már megvan, hogyan játszhatják ki a törvényt Soros civiljei

Ha nonprofit gazdasági társasággá alakulnak a Soros-hálózat által támogatott szervezetek, mentesülhetnek a civiltörvény módosításának hatálya alól, azaz nem kell feltüntetniük, hogy külföldről kapnak támogatásokat. Az Eötvös Károly intézet, amely beszámolója szerint egyik fő küldetéseként tekint a kormánybuktatásra, már 2009 óta közhasznú kft.-ként működik, és vezetője, Majtényi László azt javasolja: mások, a Helsinki Bizottság vagy a TASZ is kövessék a példájukat.
Működési formájuk átalakításával próbálhatják meg kivonni magukat a civiltörvény hatálya alól a Soros György támogatását élvező magyarországi szervezetek. Az ötletet Majtényi László, a balliberális pártok bukott államfőjelöltje vetette fel alig több mint egy héttel ezelőtt az általa elnökölt Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) polgári engedetlenségi „gyorskonferenciáján”.

Majtényi példaként az EKINT-et ajánlotta hallgatósága – például a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Társaság a Szabadságjogokért képviselőinek – figyelmébe, amely a cégbírósági adatok szerint 2009 óta nonprofit közhasznú korlátolt felelősségű társaságként működik, így a jövőben sem kell feltüntetnie, hogy jellemzően külföldi forrásokból működik – pedig abból működik.

A cég pénzügyi beszámolója szerint az elmúlt években megkezdett és tavaly még folyamatban lévő programjait mintegy 40 millió forinttal támogatta Soros György Nyílt Társadalom Intézete (OSI).Ezenkívül csaknem 24,5 millió forintot kaptak a holland külügyminisztériumtól, több mint 13-at a Rockefeller Bro­thers Fundtól (am. Rockefeller Testvérek Alap), és durván 3 milliót a Forum for Civic Initiativestől, azaz a Civil Kezdeményezések Fórumától.

A projektek közül igazán figyelemreméltó a szerényen csak „Intézményi támogatás – 2017”-nek nevezett program. Ennek leírása tökéletesen megvilágítja azt, hogy miért finanszírozza az OSI Majtényiék működését. Pontosabban, hogy mit vár dollárjaiért cserébe a tőzsdespekuláns.

„Működési támogatásként a program alapvető célja annak biztosítása, hogy az Eötvös Károly Nonprofit Közhasznú Kft. zökkenőmentesen tudja ellátni küldetésként deklarált alaptevékenységét a magyarországi illiberális fordulat után, azaz 1) folyamatosan ellenőrizze és elemezze az alkotmányosság követelményeinek érvényesülését, 2) jogi és más, elsősorban közpolitikai eszközökkel lépjen fel ezek érvényesítéséért, 3) folyamatosan napirenden tartsa az alkotmányosság ügyét és gyakorlati lépésekkel is előmozdítsa az alkotmányos helyreállítás folyamatát.” A Soros-hálózat egyik tagszervezete tehát bevallottan a kormánybuktatást tekinti egyik fő küldetésének.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság is működési formát válthat

Érdemes itt felidézni azt, hogy az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a magyarországi Soros Alapítvány hozta létre 2003 januárjában azért, hogy a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására. Az intézet tulajdonosa 2009-től az Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány. Az intézettel szemben viszont önálló tevékenységet alig végez. 2014-ben például még bevétele sem volt, tavalyelőtt pedig valamivel több mint 3 millió forinttal számolt el az állam felé.

Így a civiltörvény módosítása, amely 7,2 milliós összeghatárhoz köti, hogy mely szervezetnek kell regisztrálnia magát külföldről támogatottként, az EKINT mögött álló alapítványra nem vonatkozik. A Majtényi vezette intézet pedig társasági formája miatt mentesül a kifejezetten egyesületekre és alapítványokra írt jogszabály hatálya alól.

Ha a Soros-hálózat többi tagja követi az intézet példáját, megúszhatják a regisztrációt.

És bár pénzügyi beszámolóikat nonprofit gazdasági társaságként is el kell készíteniük évről évre, mivel az emberek többsége nem olvasgat közhasznúsági jelentéseket, így a szélesebb közvélemény előtt továbbra is homályban tarthatják, hogy ki és milyen célból finanszírozza működésüket.

Az ellenzék Soros érdekében szembemegy az emberek akaratával – rea­gált a Fidesz az LMP beadványára, amelyben a civiltörvény megsemmisítését kérték az Alkotmánybíróságtól. A kérelmet az LMP társelnöke, Hadházy Ákos nyújtotta be hatvan aláírással, köztük a Jobbik képviselőiével. A politikus szerint a jogszabály veszélyezteti véleménynyilvánítási szabadságot. – A nemzeti konzultáción a válaszadók 99 százaléka egyetértett azzal, hogy átláthatóbbá kell tenni a külföldről finanszírozott migránspárti szervezetek működését – áll a Fidesz közleményében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések