Hirdessen itt

MNB: májusban javult Magyarország külső pénzügyi pozíciója

Májusban 47 millió euróval nőtt a folyó fizetési mérleg többlete az előző hónappal szemben, de az uniós tőkeátutalások összegének jelentős, 278 millió eurós, emelkedése miatt az országnak a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegével jellemzett külső pozíciója, az úgynevezett finanszírozási képessége, 326 millió euróval javult a külfölddel szemben és ismét átlépte az egymilliárd eurót, 1,010 milliárd volt - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn nyilvánosságra hozott havi fizetési mérleg adataiból.

A folyó mérleg aktívuma az áprilisi 583 millió euróról 630 millióra nőtt, a tőkemérleg többlete pedig 101 millióról 380 millió euróra ugrott azzal párhuzamosan, hogy az uniós tőkeátutálások összege 103 millióról májusra 381 millióra emelkedett.

A külkereskedelmi áruforgalom 497 millió euró bevételi többlete az importkiadások nagyobb növekedése miatt 19 millió euróval elmaradt az áprilisitól, de szolgáltatások kereskedelméből befolyt 696 milliárd euró aktívum 134 millióval nagyobb volt. Ezen belül viszont az idegenforgalmi többlet 39 millió euróval kevesebb lett, mert a magyarok utazási költekezése nőtt a külföldieké viszont elmaradt az áprilisitól, amiben a "húsvéthatás" is benne volt. 

A befektetések hozamaiból az előző havinál 78 millió euróval többet 804 millió eurót utaltak haza a külföldiek, ezen belül a működőtőke befektetésekből eredő profitok hazautalása 51 millió euróval kevesebb volt, a portfolió befektetésekből viszont 120 millió euróval többet vittek ki.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések