Hirdessen itt

Megkongatták a vészharangot! Veszélyben Európa! Elindult az Iszlám Állam, hogy felforgassa a Balkánt!

Megkongatta a vészharangot a szerb belügyminiszter, Nebojsa Stefanovic.

A tárcavezető a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban arról beszélt, hogy az ISIS kötelékeiben harcoló, nemsokára visszatérő dzsihadisták mekkora veszélyt jelentenek a Balkánra.

Stefanovic felhívta a figyelmet arra, Szerbiából 49-en csatlakoztak a szíriai és az iraki harcokhoz az Iszlám Állam oldalán.

Azt mondta: néhányan közülük meghaltak, de sokan még most is a harctéren vannak. Aláhúzta, hogy a szerb harcosok száma lényegesen kisebb, mint a sok más környező országból származó fegyveresé, de akár néhány harcos is veszélyt jelenthet, ha hazatér.

Emlékeztetett arra, hogy például Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából több százan csatlakoztak a külföldi harcokhoz.

Nebojsa Stefanovic szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a hazatérő harcosok nem teszik le a fegyvert később sem, hanem maradnak annál, amit jól megtanultak: a fegyveres erőszaknál és a terrorizmusnál.

Zoran Dragisic, a Belgrádi Egyetem biztonságpolitikai karának tanára szerint a szerb titkosszolgálatok minden olyan szerb állampolgárról tudnak, aki csatlakozott az IÁ-hoz, hiszen ők bűncselekményt követtek el, és ha hazatérnek, börtönbüntetés vár rájuk.

Szerbiában az iszlám szélsőségesség központja a délnyugat-szerbiai Tutin, ahonnan a legtöbben csatlakoztak a közel-keleti terrorszervezethez. A legfőbb toborzóhely pedig a bosnyák többségű Novi Pazar. Az Iszlám Állam európai központja Bécsben és néhány német városban van – tette hozzá Zoran Dragisic. Veszélyt jelent Koszovó is, ahonnan több százan mentek el, és az albán terroristák a kegyetlenségükről váltak hírhedtté.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések