A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ingyen osztogat tanácsot az első “robotügyvéd”

Hivatalos formalevelek megírásában és kitöltésében segít teljesen ingyen egy chatbot, ami készítője szerint a jogi tanácsadók munkáját váltja ki.
Már ötven országban használható a mesterséges intelligenciával turbózott DoNotPay nevű chatbot, ami az interneten nyújt ingyenes jogi tanácsadást felhasználóinak. A szoftver a Stanford Egyetemre járó 20 éves Joshua Browder fejéből pattant ki, aki termékét „a világ első robotügyvédjének” nevezi.

A chatprogramnak elég csak kulcsszavakat megadni, például „jogtalan parkolócédula”, „kártérítést követelek”, “zaklatás”, több mint 1000 kategória közül ajánl fel konkrét problémaköröket. Miután a felhasználó kiválasztotta a megfelelő kategóriát, a chatbot elküldi a fellebbezéshez, vagy panasztevéshez szükséges formanyomtatványt, amit kitölteni is segít, azt utána csak ki kell nyomtatni és aláírni.

A bot segítségével eddig körülbelül 375 ezer jogtalanul kiosztott parkolócédula ügyét sikerült megoldani az elmúlt két évben az Egyesült Királyságban, New Yorkban és Seattle-ben, ezáltal pedig 9,3 millió dollárnyi büntetés kifizetését előzte meg.

A DoNotPay fejlesztésének felgyorsításához Browder egy olyan fejlesztői eszközt is készített, amivel magát a bot elkészítését is automatizálhatta. Erre azért is volt szükség, mert a helyi törvények mindenhol mások. Több jogásszal együtt dolgozott azon, hogy a botot lokalizálhassa annak megfelelően, hol él a felhasználó.

Browder szerint a szoftver a valódi szakemberek segítségét is kiválthatja. A jog egy több mint 200 milliárd dolláros értékű ipar, de a tanácsadás  a jövőben a botok által ingyenessé válhat, aminek a nagy tanácsadó cégek valószínűleg nem örülhetnek. A chatbot emellett a kormányzati hivataloknak is segíthet időt és pénzt megspórolni, mivel nem kell felvenni embereket arra a célra, hogy átnézzék a több száz parkolócédulát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések