A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ideje volt: Bekeményít a svéd rendőrség az illegális bevándorlókkal szemben

Egyre keményebben lép fel a svéd rendőrség az illegálisan dolgozó, bűnöző életmódra váltó, visszautasított menedékkérők köreiben, miután az országban tartózkodó illegális bevándorlók egyike teherautóval hajtott emberek közé Stockholmban. A svéd hatóságok attól is tartanak, hogy a hatóság elől bujkáló illegális bevándorlók veszélybe sodorhatják a magas, bejelentett béreken alapuló svéd jóléti modellt.
“Nem látjuk a végét a munkának” – mondta az eddigi legnagyobb svéd razziát levezető Jerk Wiberg, aki 22 éves karrierje alatt már több ezer illegális bevándorlót kapott el. A májusi roham során egy stockholmi építkezésen csaptak le illegális bevándorlókra. Kilenc embert vettek őrizetbe, negyvenen viszont akciófilmekbe illő jelenetben az állványokon és a háztetőkön keresztül elmenekültek – írta a Reuters.

A rendőrség azután keményített be, hogy Rakhmat Akilov üzbég építőmunkás öt embert halálra gázolt Stockholmban áprilisban. Akilovot ki kellett volna toloncolni, de elrejtőzött a hatóságok elől.

Egyre többen tűnnek el, 50 ezren dolgoznak feketén

A svéd bevándorlási hivatal becslései szerint évente 10 ezer migráns dönt majd úgy, hogy a kiutasítás helyett inkább eltűnik, sokan alvilági körökbe kerülnek. A dokumentumok nélküli migránsok közül már így is 50 ezren dolgoznak szállodákban, éttermekben, építőiparban és közlekedésben.

De ezzel nem javítanak saját társadalmi helyzetükön, csupán kettős munkaerőpiacot hoznak létre, és önként száműzik magukat a társadalom szélére. Bár Svédországban élnek, sosem válnak teljes tagjaivá a társadalomnak – figyelmeztetett Morgan Johansson bevándorlásügyi miniszter.

Megjelent az árnyékgazdaság

A bevándorlókat ráadásul könnyű kihasználni, mivel úgysem fognak a hatóságokhoz fordulni segítségért. A svéd migrációs hivatal viszont csak a munkáltatók ellenőrzésével tudja ezt a veszélyes folyamatot megakadályozni, vagy legalábbis késleltetni.

A feketemunka és a kettős bérrendszer kialakulása a svéd jóléti modellt is fenyegetheti. Míg a kisvállalkozók közül sokan üdvözlik a bevándorlók által kínált olcsó, ám illegális munkavégzést; a közgazdászok és kormánytisztviselők aggódásuknak adtak hangot az árnyékgazdaság megjelenése miatt. Mivel a svéd modell nagyvonalú szociális szolgáltatásokra, magas bérekre, kiemelkedő termékenységi rátára és az egyik legmagasabb adózásra épül, így a bevándorlók illegális munkája a rendszer fennmaradását is veszélybe sodorhatja.

Forrás: hirado.hu / Reuters

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések