A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ha milliókat akarsz keresni pár óra alatt, akkor itt a recept…

Igazi kincsre lelt egy gyűjtő az egyik bukaresti bolhapiacon. Az eladó aligha sejtette, hogy pontosan mit árul. A tárgy elsőre egy ósdi írógépnek tűnik.
Egy szerencsés szakértő 100 euróért vásárolt egy bolhapiacon egy régi “írógépet”, legalábbis eladója ezt hitte róla.

A gyűjtő egyből, helyben bevitte eladásra; az árverésen a kikiáltási ár már 9000 euró volt, de a nyertes licitáló végül 45 000 eurót (kb. 13,7 millió forint) fizetett a berendezésért.

Az Artmark bukaresti aukciósház jelentésére hivatkozó SG.hu azt írja: a készülék valójában egy háromtárcsás Enigma kódfejtőgép volt, amit a németek használták a második világháborúban üzenetek kódolására és dekódolására.

A készüléket a piacon megvásárló gyűjtő egy kriptográfiai professzor volt, aki pontosan tudta, hogy mit vesz meg. A berlini Heimsoeth & Rinke által 1941-ben gyártott Typ 1 típusú Enigma készülék az aukciósház közleménye szerint hiba nélkül működik.

A történészek feltételezései szerint Romániában még nagyon sok, eddig meg nem talált (vagy legalábbis nem azonosított) Enigma lehet.

Forrás: hvg.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések