A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ha eddig még nem ittál levendulasört, semmi sincs veszve, még csak most találták fel a tihanyiak

Már egy ideje a levendula a Balaton kedvenc növénye, amit az is jelez, hogy egyre több helyen termesztik és szedhetik legnagyobb tavunk körül a lila virágú növényt annak szerelmesei. 
De a tihanyiak még rátettek egy lapáttal, ugyanis – süteményíz és kozmetikumalapanyag után – immáron kézműves sörként is megkóstolható lesz a levendula. Igaz, nem kevés kockázatot vállaltak ezzel, ahogy azt „feltalálója” ezt be is vallotta a Balatoni nyárban, a Dunán.

Nagyon bornírtnak tűnt az ötlet, hogy a levendulát betegyék a sörbe, de „aztán vettünk egy nagy levegőt” – vallotta be Illisz László ötletgazda a közmédia Duna csatornáján. A megalkotásban segítségükre volt Késmárki Kata és a Kapucínus Sörfőzde, folytatta Illisz, aki szerint az elkészült alkotás méltó a 1920 óta meglévő tihanyi-csopaki levendula hírnevéhez.

Patikatisztaságú a levendulapor

Az összetevők kapcsán az ötletgazda megemlítette: nagyon fontos a megfelelő hőmérsékleten való tartás, mert élő anyag, élesztőgomba van benne, de ezen felül van benne búzamaláta, bécsi maláta, kandis cukor, citrakomló, és nem utolsósorban a tihanyi levendula pora – sorolta fel a sör alkotóelemeit Illisz László.

Mielőtt a sörbe kerülne, maga a levendulavirág hasonló eljáráson esik át, mint a gyógynövények általában – emelte ki az ötletgazda, majd ismertette: először lehűtik mínusz 85 fokra, és így egy olyan finom porrá őrlik, ami „szinte lebeg a levegőben”.

Nők is nyugodtan figyeljenek a sörre, ne csak férfiak – hívta fel a figyelmet az ital különlegességére, ugyanis – mint elmondta – ez egy desszertsör, amit „kóstolgatni, ízelgetni kell.”

A sörforradalom kellős közepén

Illisz László a péntektől vasárnapig futó történelmi sörfesztivál kapcsán úgy fogalmazott: a régió ugyan a borról híres és nevezetes, viszont a sör manapság egy háttérbe szoruló italból válik prémiumitallá. Természetesen mindenkit szeretettel várnak a Legendás-házban, aki ennek részese szeretne lenni – mondta el végezetül a levendulás sör ötletgazdája.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések