Hirdessen itt

ÉVOSZ: elérheti 10 évvel ezelőtti teljesítményét az építőipar

A hazai építőipar teljesítménye a 2006-2007-es csúcsidőszakban 2200-2300 milliárd forint volt, ezt várhatóan eléri az ágazat az idén - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Májusban több mint 35 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, erre reagálva a szervezet elnöke kifejtette, hogy a piac minden megrendelője aktív. A kormány, az önkormányzatok, a magánberuházók, illetve a lakosság megrendelései is lényegesen magasabbak az egy évvel ezelőttinél - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az idei költségvetésben 216 milliárd forint szerepel családi otthonteremtési kedvezményre, nagy hatása van az 5 százalékra csökkentett általános forgalmi adónak (áfa), és a kereskedelmi bankok 3-7 százalék közötti kamatszinten finanszírozzák a lakosság több mint tíz éve elhalasztott lakásépítéseit.

Az ÉVOSZ elnöke fontosnak tartaná az építőipar tisztulását, ha a lakásfelújításoknál is számlával, szerződéssel, legális pénzmozgással történne a munkák elvégzése.

Elmondta azt is, hogy a szakemberhiány Budapesten okozza a legnagyobb gondot, míg vannak az országnak olyan részei, ahol egyáltalán nincs ilyen probléma. Egyre inkább szükség lenne arra, hogy vidéki székhelyű építőipari cégek megjelenjenek a fővárosban - jelezte Koji László.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések