A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Berlin és Róma szerint Afrikában kell megoldani a válságot

Afrikában kell megoldani a migrációs válságot, amelynek azonban van egy „belső, európai dimenziója is”, és szükségessé teszi a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztásáról hozott döntés végrehajtását – hangsúlyozta egy szerdán megjelent közös írásában a német és az olasz belügyminiszter.
Thomas de Maiziere és Marco Minniti a Die Welt című lapban közölt vendégkommentárban kiemelte, hogy nem lehet „a határtalan vendégszeretet illúzióját kelteni migránsokban”, mert ez csak az embercsempészek gazdagodását segítené.

A migrációs válság megoldása pedig „nem korlátozódhat földrajzilag az EU-ra, és mindenekelőtt az olasz partokra, ahol a migránsok megérkeznek” az EU területére.

A válságot „elsősorban Afrikában kell leküzdeni”, ahol „gazdasági, ökológiai és humanitárius okok migrációt váltanak ki”.

Az EU nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy visszaszorítsa az illegális migrációt a nyugat-balkáni útvonalon. Most a Földközi-tenger középső medencéjén átívelő migrációs útvonalra kell összpontosítani, és tudomásul kell venni, hogy nincs egy csapásra minden gondot megoldó „csodaszer”, és csak intézkedések egész sorával lehet hosszabb távon sikert elérni.
A legfőbb feladat az embercsempészek üzleti modelljének szétzúzása. Az embercsempészek „bűnözők, számukra a migránsok csak árucikkek, amelyek élve vagy halva profitot termelnek” – írta a német és az olasz belügyminiszter.

Kifejtették, hogy elsőként a Líbiában folytatott embercsempészetet kell felszámolni, ezért támogatni kell az észak-afrikai országot szárazföldi és tengeri határának védelmében. A líbiai parti őrség fejlesztése már zajlik, Olaszország négy őrnaszádot biztosított a szervezetnek, és további hat hajót is rendelkezésére bocsájt, továbbá kiképzi a hajók legénységét.

A támogatás révén a líbiai parti őrség már meg is kezdte a gumicsónakkal az EU felé tartó migránsok visszaszállítását Líbiába, és kimentett tízezer hajótöröttet – írta Thomas de Maiziere és Marco Minniti.

Hozzátették, hogy el kell kerülni a líbiai partoknál „néha előforduló versengést” a parti őrség és a hajótörötteket mentő civil szervezetek között. Ehhez feltétlenül szükséges a civil szervezetek működéséről szóló szabálykönyv, amelynek kidolgozására Olaszország javaslatot tett az uniós belügyminiszterek tallinni tanácskozásán.

Felidézték: Németország és Olaszország közösen javasolta, hogy az EU vizsgálja meg, miként támogathatja Líbiát déli határának ellenőrzésében egy modern határvédelmi rendszer létrehozásával.

A Líbiába irányuló „irreguláris migráció” megakadályozása érdekében már elkezdődött az együttműködés Nigerrel, Csáddal és Malival, azonban a líbiai határnál is „meg kell próbálni beavatkozni” a folyamatok „irányításának” céljával. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az embercsempészet már régen fontos gazdasági ágazat a migrációs útvonalak mentén.
Ezért nem lehet arra számítani, hogy „néhány csempészbanda elfogásával vége szakad az áradatnak”, hanem együtt kell működni a helyi közösségekkel, rá kell venni őket, hogy hagyjanak fel az embercsempészettel, és akár akadályozzák is meg a területüket érintő embercsempész-tevékenységet. Ehhez fel kell kínálni a boldogulás „alternatív” lehetőségeit, „gazdasági és szociális perspektívát” kell nyújtani a helyi lakosságnak.

A válság leküzdésében hatékony, működőképes visszafogadási egyezményeket kell kidolgozni a származási országokkal, és törődni kell a Líbiában tartózkodó és az országba még mindig folyamatosan érkező migránsokkal is – írta a német és az olasz belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy „ezek az emberek nem maradhatnak Líbiában”, a Nemzetközi Migrációs Szervezet irányításával, európai támogatás mellett vissza kell juttatni őket hazájukba.

A válság európai dimenziójával kapcsolatban az egymás iránti szolidaritás és felelősségvállalás fontosságát emelték ki, aláhúzva: egyetlen tagállamnak sem lenne szabad „elszalasztani az esélyt, hogy teljesítse a szövetségesei melletti kiállásra vonatkozó kötelességét”.

A migrációs válság kihívását fel kell használni a tagok közötti bizalom erősítésére. Az EU „nem engedheti meg magának, hogy észak-déli vagy kelet-nyugati megosztottság keletkezzék” a közösségben – írta Thomas de Maiziere és Marco Minniti.

Mindez az aktuális helyzetben elsősorban Olaszország támogatását jelenti, és azt, hogy mindenkinek végre kell hajtania a menekültek tagállamok közötti elosztásáról 2015 szeptemberében hozott döntést – szögezte le a német és az olasz belügyminiszter.Hozzátették, hogy Németország tavaly nyár óta havonta 500 menekültet fogad be Olaszországtól, és készen áll arra, hogy ezt a számot felemelje 750-re.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések