Hirdessen itt

Bekeményítenek az olaszok az NGO-kal: Betiltják az akcióikat a líbiai partoknál

A törvénytervezettel Az olasz kormány szabályozni akarja a Földközi-tengeren mentőtevékenységet végző és a migránsokat az olaszországi partokra szállító civil szervezeteket. A 11 pontos javaslatcsomag intézkedései megtiltják, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajói líbiai vizekre lépjenek és kötelezővé teszi az NGO-k finanszírozásának nyilvánosságra hozatalát.
Az olasz sajtóban csütörtökön közölt dokumentum szerint a kormány teljes mértékben meg akarja tiltani, hogy a humanitárius szervezetek mentőhajói líbiai vizekre ússzanak, és ott vegyék fedélzetre a migránsokat. A tervezet szerint az NGO-hajók kizárólag akkor mehetnének líbiai felségvizekre, ha életveszélyben levő emberek mentésére sietnek.

A második pont szerint az NGO-hajóknak tilos telefonon vagy bármilyen más eszközzel, esetleg fényekkel jelezni jelenlétüket, ezzel ösztönözve a migránsokkal teli hajók elindítását a líbiai partokról. Ez ugyanis az embercsempészekkel való kapcsolattartást segíti elő – olvasható a javaslatcsomagban.

Az NGO-mentőhajók nem adhatják át az általuk megmentett csoportokat más olasz vagy nemzetközi hajóknak, vagyis az NGO-knak el kell szállítaniuk a legközelebbi és legbiztonságosabb kikötőig a megmentett embereket. A mostani gyakorlat az, hogy az NGO-mentőhajók nem sokkal azután, hogy fedélzetre vették a migránsokat, átadják őket például az olasz parti őrségnek, hogy ez szállítsa partra őket, miközben az NGO-hajó visszasiet Líbia felé újabb csoportokat menteni.

Az olasz kormány kötelezővé tenné, hogy az NGO-hajókon egy hatósági személy, például rendőr is utazzon az embercsempészet elleni vizsgálatok folytatására. Ezen kívül az NGO-hajóknak nem szabad “akadályozniuk” a líbiai felségvizeket ellenőrző líbiai parti őrség munkáját sem.

Róma kötelezővé tenné a tengeri mentést végző NGO-kat forrásaik részletes közlésére. Azzal a kötelességgel együtt, hogy a nem olasz NGO-k jelezzék tevékenységüket saját államuk tengerészeti hatóságainak is.

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések