A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A visegrádi minta Európai szinten is követhető és egy új Unió kiépítésének módja lehet

A Századvég egyik új kutatása alapján a lengyelek és magyarok 80 százaléka támogatja az EU-tagságot. Nem akar senki kilépni, hanem egy modernizációs keretként szeretnék használni az uniót – Kiszelly Zoltán politológus és Boros Imre közgazdász voltak a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának vendégei.
Vannak, akik most tovább mentek és egyenesen már fasisztának nevezik a kormányfőt, a maffiaállam jelzőről nem is beszélve. Csalódniuk kell, mert a társadalom erre már okkal legyint, a kilencvenes évek bunkósbotjával nem lehet csak úgy lesújtani az ellenfélre.

Éppen ezért az alig ismert, jobb híján “fasisztázó” és “diktatúrázó” író, de a megszorító csomagjáról jól ismert, Sorost a legnagyobb magyarnak nevező politikus is ugyanolyan súlytalan, mert a társadalom a valóságnak hisz, nem pedig nekik.

Ha az európai térfélre vetítjük ki az imént említetteket, akkor a liberális, megszorító gazdaságpolitika csúfos kudarcára a nemzetállamok erősödésével adnak választ az európai polgárok, kormányok, noha a brüsszeli elit nem a többség akaratát képviseli. Gazdasági és politológiai elemzés következik hazai és uniós ügyekről. Kiszelly Zoltán politológus és Boros Imre közgazdász voltak a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának vendégei.

Azért volt fontos, hogy a magyar gazdaságpolitika gyorsan és hatékonyan más irányt vegyen, hogy a külső finanszírozás mennél inkább függetlenedjen – mondta Boros Imre közgazdász.

Kiszelly Zoltán politológus szerint, ha megnézzük a térséget és a migrációhoz való viszonyt, elmondhatjuk azt, hogy 2015-ben Berlinben komoly munkaerő szükséglettel küzdöttek. Németországban jellemzően nagyon rosszul fizetett munkát kínáltak, de amikor azt látták, hogy elindult egy újkori népvándorlás, az első bevándorlók okos telefonnal jöttek, angolul beszéltek és taxival utaztak. A vezető politikusok akkor azt gondolták, milyen jó, hogy az iraki és szír középosztály eljön Európába és jól képzett munkaerőként rendelkezésre állnak. Azt gondolták, hogy a sor vége is ilyen – fogalmazott a politológus.

Szólt Soros György – vegyen fel hitelt az EU, hiszen üzleti része is van a migrációnak

Amikor rájöttek a vezetők arra, hogy nem olyan jó munkaerők, akkor Soros György közbeszólt: van egy üzleti része is a migrációnak, vegyen fel hitelt az EU. A visegrádi országok ebből nem kértek. Vannak azonban olyan országok, akik mindenáron a nyugathoz szeretnének tartozni, ezért ha kell, befogadnak migránsokat – hangsúlyozta a politológus.

Nem lesz fáklyás menet a mag-Európa

A hazai ellenzékiek sokat mondják azt, hogy Brüsszel milyen jó és mag-Európa milyen jó. Ez messze nem így van – fogalmazott Kiszelly Zoltán. Boros Imre közgazdász szerint az Európai Unió jövője eléggé kétséges, bár széthullani nem fog. Azt az áldozatot, amit le kellett tenni az asztalra, hogy bejusson hazánk az unióba, és részesüljünk a közös politikákból, nem lehet feladni a harcot – fogalmazott a közgazdász.

Brüsszel Magyarországot bünteti, ahelyett, hogy figyelne arra, amit mondunk

A V4 nem az unió helyett jött létre. A Századvég egyik új kutatása alapján a lengyelek és magyarok 80 százaléka támogatja az EU-tagságot. Nem akar senki kilépni, hanem egy modernizációs keretként szeretnék használni az uniót, amit a szovjet megszállás alatt elszenvedtünk, kicsit pótoljuk – vélekedik Kiszelly Zoltán. A visegrádi minta Európai szinten is követendő lehet. Hiába támadják Magyarországot az európai értékek hanyagolásával és antiszemitizmussal – ezt azért teszik, hogy ne a lényegről kelljen tárgyalni – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán politológus.

Nem lehet hazánkban antiszemitizmusról beszélni

Hogy lehet Magyarországon antiszemitizmus, amikor az egyik legfontosabb vallási vezető – Köves Slomó ortodox rabbi – azt mondja, hogy virágzik hazánkban a zsidó élet. Az askenázi főrabbi Magyarországra érkezett és ugyanezt mondja, a New Yorki rabbik Orbán mellé állnak. Hogy lehet azt mondani, hogy Magyarországon antiszemitizmus van? – kérdezi ezt Boros Imre közgazdász.

Mint mondta: van egy félrecsúsztatott értelmezés, amely azt mondja, hogy ha valaki történetesen zsidó származású, mint például Soros György, hazánk ellen dolgozik, és az ellen fellép valaki, akkor az antiszemitizmus – ez egyáltalán nem az, hangsúlyozta a szakértő.

A jelenlegi kormány rendőrsége csaknem párnát tesz a tüntetők alá

A Gyurcsány-kormány alatt teljesen más rendőrség működött, mint most. Láthatjuk azt, hogy a mostani rendőrség csaknem párnát tesz a tüntetők alá, míg ez korábban nem így volt. A jelenlegi rendőrség tudatosan figyel arra, hogy meglegyen ez a különbség. Ha azokra a képekre gondolunk, mint ami a bicskei provokációnál volt, hogy a világban elterjedt hírek szerint a magyar rendőrök a sínek közé lökték a migráns nőt, akkor eszünkbe kell jutnia annak is, hogy a rendőrség felvételei alapján kiderült, hogy a saját családtagja tette ezt. Ilyen és hasonló provokációkra számíthatunk, mindenfajta ál-civil szervezetek képzőjén okosodott aktivisták részéről – ismertette véleményét a politológus.

Amennyiben a rendőrség folytatja a józan, higgadt magatartást, illetve a kamerákkal továbbra is rögzítik a hasonló provokációkat és fel lehet görgetni az ügyeket, akkor a forró ősz, leginkább csak a kormány megdöntését kívánók vágyálmaiban lesz forró – vélekedett Kiszelly Zoltán politológus.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések