Hirdessen itt

Véget ért a debreceni Méltóság Mezeje Program - videóval

Tíz évvel ezelőtt, 2007-ben indult az országban egyedülálló kezdeményezés, ami tabuk nélkül, a szeretet erejével hirdetett párbeszédet az elmúlásról. Porkoláb Gyöngyi programvezető a hétfői ünnepségen azt mondta: biztos abban, hogy valamilyen módon újragondolva, tovább viszik majd ezt a gondoskodó programot.
Színpadi produkciókkal, főzőversennyel és sport programokkal ünnepelték a debreceni méltóság mezeje program 10 éves jubileumát, ami egyben a rendezvény zárását is jelentette. A kezdeményezés 2007-ben azért indult, hogy őszinte párbeszéd kezdődjön a halálról az elmúlás elfogadásáról és annak lelki feldolgozásáról.

- Pedagógusok, mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, szociális  szakemberek vesznek részt abban a programban amely gyakorlatilag képes tabukról beszélni, tabukat ledönteni úgy, hogy az elmúlásról  beszélünk a szeretet és az összefogás erejével – hallhattuk Pappné Gyulai Katalint, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatóját.

A programban kezdetben öt, jelenleg pedig már 17 debreceni intézmény vett részt, az óvodáktól, az általános- valamint a középiskolásokig. A városrész önkormányzati képviselője szerint ez a példaértékű program mára mozgalommá vált.
Debrecen gondoskodó város, így ez a mozgalom nagyon is otthonra talált Debrecenben. Ennek a legutóbbi legszebb példája az, hogy a Hospice Ház építése is hamarosan elkezdődhet Debrecenben, így azt gondoljuk, hogy ez valóban egy olyan kezdeményezés, ami párját ritkítja és példaértékű – nyilatkozta Balázs Ákos, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A Méltóság mezeje program 10 év alatt több száz pedagógust és több tízezer gyermeket és szülőt ért el. A városi intézmények vezetői hétfőn közösen köszönte meg ezt a program debreceni vezetőjének. Porkoláb Gyöngyi azt mondta: egy kicsit újra gondolva és kiszélesítve szeretné tovább vinni a programot.
Kiszélesítve adott esetben az idősek iránti gondoskodás, a fiatal  lányok, családok életében a gondoskodásra nevelés, a gyerekvállalással kapcsolatos teendők, tehát sokkal szélesebb vertikumban szeretnénk ezt a programot a jövőben esetleg valamilyen más formában tovább vinni – mondta Porkoláb Gyöngyi programvezető.

A jelenlévők abban egyetértettek, hogy a program segítségével nyitottabbak és elfogadóbbak lettek mind a gyerekek, mind a szülők és a pedagógusok - írja a dehir.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések