Hirdessen itt

Te rendesen fizeted a közös költséget? Akkor most nagyon ideges leszel

A rezsicsökkentés ellenére is megháromszorozódhatott a társasházak kintlevősége az elmúlt néhány évben.
Senki sem tudja pontosan, mennyi az elmaradás

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke, Farkas Tamás a Magyar Nemzetnek beszélt arról: az óvatos megfogalmazás azért indokolt, mert a közös költségek elmaradásáról senki nem vezet hivatalos statisztikát.

A LOSZ legutóbbi, 2015 végén készült mintavételes felmérése szerint 9,5-10,5 milliárd forint lehetett a kintlevőség, ami azóta valószínűleg tovább növekedett.

Miattuk nem újítják fel a társasházakat

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke, Kaplonyi György szerint nem ennyire magas az elmaradások összege, de egyre többen vagy egyre nagyobb tételben nem fizetik be a kötelező közös költséget.

A LOSZ elnöke elmondta: az érdekkörükbe tartozó házkezelő szervezeteknél a hátralék akkor okoz igazán problémát, ha mértéke meghaladja az éves bevétel 10 százalékát. Likviditási gond esetén elsősorban karbantartásra, felújításra jut kevesebb.

Nincs ennél bosszantóbb azoknak, akik rendesen fizetnek

A társasházaknak lehetőségük van a három hónapnál régebbi közösköltség-tartozások után jelzálogot bejegyeztetni az adott tulajdonosi ingatlanra. Egy 2015-ös változtatás értelmében ehhez végrehajtható okiratot vagy az adott tulajdonos tartozást igazoló nyilatkozatát is mellékelni kell. Utóbbi megkötés hatására jóval nehézkesebbé vált ennek a lehetőségnek az igénybevétele.

Azáltal, hogy a nem fizető tulajdonosokat a jogszabály-módosítás miatt nehezebb tartozásuk rendezésére ösztönözni, a tulajdonostársak jelentős hátrányt szenvednek, hiszen a kimaradó bevételeket nekik kell pótolniuk a szükséges épület felújítások finanszírozásához. Ez gyakran emelt közös költséget jelent számukra.

Forrás: privatbankar.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések