Hirdessen itt

Sztrájkolni fognak a fogorvosok

Sztrájkolni fognak a fogorvosok, ha nem tudnak megállapodni a kormánnyal. Szeptember 4-6. között munkalassítással érzékeltetnék, mennyire forráshiányos a terület. Ebben a három napban csak a sürgősségi ellátás lesz elérhető.
Az akciót szervező keszthelyi Nagy Ákos a Klubrádió reggeli műsorában azt mondta, hogy az alapellátásnak ígért összegekből a fogorvosok egy fillért sem kaptak. Már ott tartanak, hogy a fogorvosok a magánpraxisukból fedezik a tb-ellátott betegeket.

A fogorvosok fele annyi pénzt kapnak mint a háziorvosok, amiből nem jönnek ki. Ezért petíciót írtak, amihez már 900 aláírást gyűjtöttek.

A kevés pénz miatt két éven belül meg is szűnhet az ingyenes fogászati ellátás.

A tiltakozók korábban kiszámolták, hogy egy praxisra 760 ezer forint támogatás jut, miközben a rendelő költségeit nem számolva, csak gyógyszerre, tömőanyagra és eszközökre 840 ezer forintot költenek, vagyis havonta 80 ezer forinttal járulnak hozzá saját zsebükből az ellátáshoz.

A szűkös anyagi lehetőségek miatt egyre többen hagyják ott az állami rendelőket. Országosan a 2500-ból már 280 betöltetlen fogorvosi praxis van.

Ez is oka lehet, hogy állítólag a fogorvosok sem ússzák meg a röghöz kötést.

Mosonmagyaróvár, 2011. december 9.   Ebedli Ivett fogorvos (b) és Ádám Andrea dentálhigiénikus kezeli az osztrák Rosa Manzlt a mosonmagyaróvári Diamant-Dent Fogegészségügyi Intézetben 2011. december 9-én. Nagyszámú külföldi vendég veszi igénybe a Magyarországon olcsóbb egészségügyi szolgáltatásokat, köztük a fogászati szakrendelést.   MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke ugyanakkor úgy véli, ez ez sem megoldás, a finanszírozást kellene úgy megváltoztatni, hogy ne jöjjenek létre tartósan betöltetlen körzetek.

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések