Hirdessen itt

Öböl menti válság: rakétatámadás érte az emírségek egyik hadihajóját

A síita húszi lázadók rakétát lőttek ki az Egyesült Arab Emírségek egyik hadihajója ellen a jemeni partok közelében, a támadásban egy tengerész megsebesült – jelentette be csütörtökön a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató arab koalíció.
A hajó alig futott ki Mokka kikötőjéből a Vörös-tengerre, amikor támadás érte – idézte az SPA szaúdi állami hírügynökség a koalíciós erők közleményét. Bár a csapás nem tett kárt a hajóban, a legénység egyik tagja megsebesült.

A Jemen északi részét és a fővárost, Szanaát ellenőrző lázadók hírügynökségükön, a sabanews.neten keresztül jelentkeztek elkövetőként. Az oldalon nyilvánosságra hozott közlemény szerint kedd hajtották végre a támadást “az agressziós erők egyik hadihajója ellen”, amelyet “kifinomult fegyverrel” hajtottak végre.

Az arab koalíció szerint a nemzetközi közösségnek nyomást kellene gyakorolnia a felkelőkre annak érdekében, hogy véget érjenek a tengeri forgalmat akadályozó csapások.

Októberben ugyanebben a térségben ugyancsak az emírségek egyik hajóját érte húszi támadás, amely kárt tett a hajóban és több embert megsebesített. Mokka kikötőjét februárban foglalták vissza a kormányerők a lázadóktól. A város a Vörös-tengert az Indiai-óceánnal összekötő, stratégiai jelentőségű Báb al-Mandeb-szorostól északra fekszik.

A jemeni konfliktusban több mint 8 ezren vesztették életüket és 44 500-an sebesültek meg 2015 márciusa, a szaúdi vezetésű arab koalíciós erők beavatkozásának kezdete óta.

Forrás: hirado.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések