A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nemet mondott Róma polgármestere az olasz kvótára

A Marco Minniti olasz belügyminiszter nevével fémjelzett új migrációs rendszer értelmében Rómának év végéig további több mint 8 ezer menedékkérőt kell befogadnia. Erre mondott most nemet Róma főpolgármestere.
Virginia Raggi római főpolgármester, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa kedden bejelentette, hogy Róma nem kíván több migránst befogadni a városra jelenleg is nehezedő migrációs teher miatt. Virginia Raggi Facebook-profilján közölte, hogy levélben jelezte a római prefektusnak és a belügyminisztériumnak, hogy az olasz fővárosnak moratóriumra van szüksége, az újonnan érkező migránsok befogadásának leállításával. 

A Rómát egy éve vezető főpolgármester hangsúlyozta, hogy a városra „erős” migrációs teher nehezedik. A korábbi városvezetéstől örökölt befogadási rendszer nem működik, a migránstáborokra fordított források célt vesztettek, és nem a rászorulókat segítik – írta Virginia Raggi. Hozzátette: a migránsok befogadásának leállítására a római lakosság miatt is szükség van, további „társadalmi feszültségek elkerülésére”. Virginia Raggi kijelentette, lehetetlennek és kockázatosnak tartja újabb befogadási központok megnyitását Rómában. Megjegyezte, hogy minél előbb egyeztet a migránsok olaszországi szétosztását irányító belügyminiszterrel a migránsok „ellenőrizetlen” érkezésének leállítására. 

Nincsenek hivatalos adatok a 2,7 milliós Rómában tartózkodó migránsok számáról. A 2015-ben lemondott korábbi főpolgármester Ignazio Marino a befogadás városának kiáltotta ki Rómát a migránsokat üresen álló szállodákban, iskolákban, lakóépületekben helyezve el a környéken élők tiltakozása közepette. Napi félezerre teszik azoknak a migránsoknak a számát, akik Róma városán csak áthaladnak: többnyire dokumentumok nélküli illegális bevándorlókról van szó, akik a római pályaudvarok környékén várakoznak a továbbjutásra északi irányba.

A Marco Minniti olasz belügyminiszter nevével fémjelzett új migrációs rendszer értelmében Rómának év végéig további több mint 8 ezer menedékkérőt kell befogadnia. Virginia Raggi erre mondott most nemet.

Ezzel egy időben az M5S-t vezető Beppe Grillo blogján a Róma külvárosában felállított kilenc roma tábor felszámolását sürgette, közülük két tábor azonnali bezárásával, amelyben 700-an élnek, valamint az utcákon kéregető vagy bűnöző romák eltávolítását a városból.

Matteo Renzi a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára szerint az M5S a vasárnapi időközi helyhatósági választások kudarca után így kívánja bizonyítani, hogy képes egy olyan nagyvárost is közigazgatni mint Róma.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések