Hirdessen itt

Nem az engedélyezett helyre szervezte a Putyin ellenes tüntetést, 30 napos elzárást kapott Navalnij

Az ellenzéki politikust azzal a váddal ítélték el, hogy megszegte a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályokat. Navalnij ugyanis hétfőre – a hatóságok által nem engedélyezett – korrupcióellenes tüntetést hirdetett meg, amelynek keretében mind Moszkvában, mint több más orosz városban sokan vettek részt. 
A TASZSZ orosz hírügynökség a rendőrség adataira hivatkozva azt írta, hogy a fővárosban rendezett megmozduláson mintegy 4,5 ezren, Szentpéterváron pedig körülbelül 3,5 ezren vonultak utcára. Utóbbival kapcsolatban ellenzéki források 10-15 ezres számot közöltek.

Az orosz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint Moszkvában több mint 200, Szentpéterváron pedig félezer embert vettek őrizetbe a tüntetések során.

Az RBK tévécsatorna korábban, a demonstrációkon őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott OVD-info civil szervezetre hivatkozva az orosz fővárosból legkevesebb 750, a Néva-parti nagyvárosból pedig mintegy 900 őrizetbe vételről számolt be. Sajtójelentések szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Velikij Novgorodban, Norilszkban, Szocsiban, Lipeckben, Tambovban, Mahacskalában, Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

Moszkvában a hatóságok provokációnak és törvénysértésnek minősítették, hogy Navalnij váratlanul a főváros központjába vitte át azt a tüntetést, amelyet korábban egy, a centrumtól távolabb eső területen engedélyeztek számára. A politikust még a megmozdulás kezdete előtt őrizetbe vették, követőit pedig a Tverszkaja utcán rohamrendőrök tartóztatták fel, sokakat elszállítottak közülük. A 41 éves Alekszej Navalnij egyébként Vlagyimir Putyin kihívója kíván lenni a jövő évi elnökválasztáson.


Uniós tiltakozás

Az Európai Unió felszólította hétfőn az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul bocsássák szabadon az orosz fővárosban és az ország több városában rendezett tüntetések őrizetbe vett résztvevőit – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő irodája hozott nyilvánosságra.

“A tüntetők százainak őrizetbe vétele, akárcsak a hatóságok által Moszkvában, Szentpéterváron és más városokban alkalmazott erőszak a szólás- és gyülekezési szabadságot fenyegeti Oroszországban” – olvasható a nyilatkozatban, amelyben az európai integrációs szervezet emlékeztet arra, hogy ezeket az alapvető jogokat az orosz alkotmányban is rögzítették.

Az EU ennek szellemében felszólítja Oroszországot, hogy teljesítse az Európa Tanács és az EBESZ keretében vállalt kötelezettségeit, szavatolja állampolgárainak a jogait, haladéktalanul bocsássa szabadon a békés tüntetőket és mindazokat, akik mertek élni saját alapvető jogaikkal – áll a dokumentumban.

Ne csak olvasd, add is tovább!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések