A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Morvai: Magyarországnak addig kell vétóznia Szerbia uniós csatlakozását, amíg a délvidéki magyarok autonómiát nem kapnak

A Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatával kapcsolatos országjelentés határozott felszólítást tartalmaz a szerb állam számára az őshonos nemzeti közösségek (nemzeti kisebbségek) jogfosztottságának megszüntetésére. Azt, hogy e kötelező jellegű felszólításnak a szerb állam eleget tesz-e vagy nem – nem bízhatjuk rájuk! – írja Morvai Krisztina EP-képviselő.
Az EP-képviselő felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Unió Szerbiának szóló felszólításaival kapcsolatos jelentés 24. pontja világos feltételeket szab – enélkül nincs európai uniós csatlakozás. Azt azonban, hogy valóban teljesülnek-e ezek a követelések, Morvai szerint elsősorban a magyaroknak kell ellenőrizniük és folyamatosan monitorozniuk.

Morvai szerint fontos, hogy a délvidéki jogvédő szervezetek, civil szervezetek és elkötelezett állampolgárok, éppúgy mint anyaországi társaik és nem utolsósorban a magyar kormány valamint a délvidéki magyar pártok

mostantól folyamatosan érvényt szerezzenek a „szerb jelentésben” megfogalmazott EU-követeléseknek.

Morvai Krisztina háromszor szólalt fel az Európai Parlament júniusi plenáris ülésén Délvidék ügyében – a szerb illetőleg a koszovói csatlakozási vitában -, ezt a három felvételt láthatjuk az alábbi videón. (Jellemző módon az egyik esetben már az 59. másodpercben kikapcsolták Krisztina mikrofonját, miközben a többi képviselő 10-15 másodperccel is többet beszélhetett a kiszabott idejénél.)


Forrás: delhir.info

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések