Hirdessen itt

Kémkedő mesterséges intelligenciát fejlesztenek az amerikaiak

Arról már régóta beszélnek a szakértők, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika fejlődésének következményeként számos feladat válik automatizálhatóvá, ezáltal pedig munkahelyek szűnnek meg. Az amerikai hírszerzési igazgató szerint azon térinformatikai hírszerzők munkájának egy részét is el tudná végezni egy fejlett gépi tanulásos szoftver, akik folyamatosan drónok, műholdak felvételeit gyűjtik és vizsgálják.
„Az időm jelentős részében az alkalmazottakat egy sötét szobába küldöm, ahol egy monitort nézve végzik el a szükséges nemzetbiztonsági feladatokat, de ez nem elég hatékony” – mondta el Robert Cardillo, a Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (NGA) igazgatója. A térinformatikai ügynökség elsődleges feladata, hogy potenciális fenyegetések után kutassanak, például észak-koreai hadgyakorlatokat kövessenek figyelemmel. De a rengeteg érzékelő, és a kép-, és videofolyamok száma egyre csak növekszik, így az idő jelentős részében a hírszerzők ezeket maguk elemzik.

Cardillo szerint a monoton, megfigyeléssel kapcsolatos feladatokat fejlett algoritmusok is elvégezhetnék az emberek helyett, hiszen már odáig jutottunk, hogy ezek a szoftverek képesek elképesztő mennyiségű videót és fotót átfésülni, azok közt mintákat felfedezni, azonosítani a gyanús tárgyakat, felismerni a környezetet.

Az igazgató Anthony Vinci technológiai szakértőt (a Findyr nevű adatgyűjtő cég alapítóját) kérte fel arra, hogy vezesse a kifejezetten erre a célra szánt gépi tanulásos technológia fejlesztését. Cardillo egy hasonló eszközt szeretne, amilyet az NSA is használ az állampolgárok több millió egymásnak küldött üzeneteinek átvizsgálásra – csak éppen vizuális tartalmakkal.

Justin Cleveland, korábbi hírszerző igazgató szkeptikus az automatizáció nagy bummjával kapcsolatban.

Hasznos lehet. De elég egy rossz algoritmus, és egy háború közepén találod magad” – mondta el egy korábbi interjúban. Az emberi tényező kivonásával is ugyanúgy jelen van a hibázás esélye, ami etikai kérdéseket is felvet. „Nap végén abban az embernek kell hinned, aki írta az algoritmust, és nem az elemzőnek.”

Ne csak olvasd, add is tovább!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések