Hirdessen itt

Káosz Romániában: Erdély miatt robbant a bomba

Elakadtak a román szociálliberális koalíció és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közötti tárgyalások arról, hogy a szövetség miként viszonyul a román miniszterelnök megbuktatására irányuló szerdai bizalmatlansági indítványhoz.
A felek nem tudtak megállapodni az RMDSZ által elfogadásra javasolt törvénytervezetekről. Az RMDSZ nem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt. Hírek szerint elhalaszthatják a Sorin Grindeanu miniszterelnökről szóló szerdai bizalmi szavazást is. A balliberális többség azért állt el végül az RMDSZ-el való megállapodástól, mert hazaárulással vádolta őket az ellenzék. A kormányválság hátterében az áll, hogy a szociáldemokrata pártvezetés elégedetlen volt a saját kormányával, megvonta tőle a bizalmat, Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban nem mondott le. Egyébként Liviu Dragnea, a szociáldemokrata pártelnök azért nem lehet miniszterelnök, mivel bűnvádi eljárás van ellene.

Mivel a PSD-ALDE (szociáldemokrata és liberális parlamenti többség) nem teljesítette a kéréseit, “fel sem merül”, hogy az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt – jelentette ki kedden a parlamentben Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora. A felek nem tudtak megállapodni az RMDSZ által elfogadásra javasolt törvénytervezetekről. Az RMDSZ pedig nem szavazza meg a Grindeanu-kabinet leváltását.

Elgyengült a lej

A Román Nemzeti Bank keddi hivatalos árfolyama szerint egy euró 4,595 lejt ért, többet, mint a múlt heti mélypontot hozó csütörtöki napon. Ez azt jelenti, hogy a politikai válság kirobbanása óta, egy hét alatt 0,34 banit erősödött az euró, és értéke hamarosan elérheti a 4,60 lejes pszichológiai küszöböt.

A román parlamentben szerdán szavaznának a Grindeanu-kabinet ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. A szociálliberális koalíciónak elvileg 11-gyel több törvényhozója van, mint az a 233, amennyi Grindeanu megbuktatáshoz szükséges, denem biztos, hogy valamennyiükre számíthat.

Az RMDSZ-nek 30 képviselője és szenátora van. A kormánytöbbség azért kezdeményezett parlamenti szavazást az általa hatalomra juttatott kormányfő ellen, mert nem volt hajlandó lemondani, miután a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megvonták tőle a politikai támogatást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések