A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt az új szabályozás: Eddig mérgezhették az albán/balkán pékségek a magyar lakosságot

p>A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei decemberben egy budapesti péküzemben súlyos higiéniai problémákat, rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak. A céginformációk szerint albán pékségről van szó.
A NÉBIH közleménye szerint az akció során több mint 500 kg, többek között jelöletlen, szennyezett, illetve lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból és a már kiszállított termékek visszahívását is elrendelték a szakemberek.

Az üzem működését a hibák kijavításáig, azonnali hatállyal felfüggesztette a szervezet.

Az üzemben nagyfokú rendetlenség uralkodott, továbbá a higiénikus kézmosás lehetőségei sem voltak biztosítottak. Több berendezés erősen szennyezett, pókhálós volt. A helyiségekben többfelé penészedés nyomai látszottak. A mennyezeten lévő világítótestek műanyag burkolata hiányzott, ráadásul az ellenőrzés kezdetén két macska is az üzemben volt.

Hamarosan nagyon megváltozik a kenyér, a Magyar Élelmiszerkönyv 2017. június 22-én hatályba lépő szabályozása értelmében ugyanis erősen meg kell változtatni a termékek összetételét. Ludwig Klára, a Jókenyér pékmestere szedte össze, és küldte körbe a tudnivalókat:

40-ről 60-ra kell emelni a rozskenyerekben a rozsszintet. Ahol ezt nem teljesítik, ott rozs- helyett csak rozsos kenyeret forgalmazhatnak, de abban is közel duplázni kell a rozstartalmat, 15,1-ről 30 százalékra.

Csak az lehet teljes kiőrlésű termék, melyek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ez a szint 5 százalék volt.

Graham kenyér: minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél.

Tönkölykenyér: minimum 60 százalékban tönkölylisztet kell használni sütésnél.

A házi kenyér elnevezés megszűnik, fehér kenyér és búzakenyér lesz helyette.

Csak az lehet kézműves kenyér, ami főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készül.

Sótartalom: idén még minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet, jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékos sótartalom lesz a megengedett.

A csomagolatlan termékeken is fel kell tüntetni a tápérték, a zsír, szénhidrát, fehérje, rost és só mennyiségét 100 g késztermékre vonatkozóan. Ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések