A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ha van kötelezettségszegési eljárás, ha nincs, a kvótarendszer ellentétes a józan ésszel – Ki kell tartani a döntésünkben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Varsóban Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatót.
Szijjártó Péter szerint a migráció témájában kristálytiszta a visegrádi egység, a kötelező kvótákról szóló, 2015-ben hozott döntés pedig megsértette az uniós szerződéseket.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Szlovákia korábban az Európai Bírósághoz fordult a kötelező kvóta ügyében, Lengyelország az ő oldalukon beavatkozott a perbe, Csehország pedig világossá tette, hogy nem vesz részt a menekültelosztási folyamatban.

A kötelező menekültelosztási kvóta Magyarország számára elfogadhatatlan” - erősítette meg a magyar miniszter, majd hozzátette:

elfogadhatatlan, mert ellentétes a józan ésszel, elfogadhatatlan, mert végrehajthatatlan, és azért is, mert a kötelező kvótákról szóló döntés megsértette az uniós szerződéseket.” A migrációs politikánk és a kohéziós források esetleges összekötését pedig szimpla zsarolásnak tartjuk - fogalmazott Szijjártó Péter, kifejtve, hogy nem lehet zsarolni egyetlen európai tagországot sem azzal, hogy a szerződések szerint neki járó összegről politikai alapon döntsék el, hogy jár-e vagy sem.

Az Európai Bizottság bejelentését firtató kérdésre – hogy a testület már ezen a héten kötelezettségszegési eljárást indítana azon uniós tagállamok ellen, amelyek nem fogadtak be migránsokat a kötelező kvóta keretében – a magyar miniszter úgy válaszolt:

az EB kifogásai nem jogi, hanem politikai jellegűek, és a magyar, illetve a lengyel kormány meggyengítését célozzák” - idézi Szijjártó Pétert az MTI.

A lengyel és a magyar külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a brüsszeli testület gyakran túllépi a hatáskörét, sokszor politikai eszköznek bizonyul egyes országok politikai helyreigazítása tekintetében. Az EB magatartását ez ügyben Waszczykowski is zsarolásnak nevezte.

Varsó nem egyezik bele abba, hogy az uniós források megvonásával büntessék a menekülteket be nem fogadó tagállamokat. A két kérdést nem lehet összekapcsolni, hiszen az uniós támogatást az alapszerződésekben rögzítették” - mondta.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések