A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ISIS reklamál, hogy az amerikaiak foszforbombázzák őket

Jól mutatja az Iszlám Állam (ISIS) egyre cudarabb helyzetét a frontokon, hogy már ők vádolják azőket támadó koalíciót durva fegyverek bevetésével. 
A Jerusalem Post arról ír, hogy több beszámoló érkezett a kurd erők által ostromolt Rakkából – az ISIS de facto fővárosából -, hogy valakik foszfortartalmú gyújtóbombákkal szórták meg a várost a levegőből, egymás után két éjjel.

Az ISIS hírügynöksége, az Amaq is írt erről, képeket is közzétett róla a hétvégén. Az Amaq szerint az USA vezette nemzetközi koalíció gépei dobták le a fehér foszfort tartalmazó bombákat, amik 33 halálos áldozatot és 25 sérültet követeltek. Mindezt rakkai aktivisták is megerősítették.

Mindez azért lenne durva, mert a foszforbombák bevetését a genfi egyezmény tiltja sűrű népességű területeken. A fehér foszfor gyorsan, nagy hőt termelve ég, látványos füstfelhőt hagy maga után. Értelemszerűen súlyos égési sérüléseket tud okozni.

Az Egyesült Államok alapból nem tagadja, hogy be szokott vetni ilyen bombákat, és hogy ezek szedhetnek ártatlan áldozatokat. A cél, hogy épp a civileket védjék meg a szárazföldi támadások rombolásától.

A három irányból körbezárt Rakka ellen a múlt héten indult meg a támadás. Az offenzívát a levegőből támogató amerikaiak 3-4000-re becsülték a városban magukat beásott dzsihadisták számát. A hadműveletek kisebb célokat már elértek, a város pár negyede a támadók kezén van. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a szír kormányerők is nyomulnak kelet felé az Eufrátesz mentén.

Olvasd el a többi hírt is a facebook oldalunkon!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések