Hirdessen itt

A cseh külügyminiszter bejelentette, hogy mi a feltétele a migránosk áthelyezésnek

A migrációs válság megoldásának egyik alapfeltétele az életszínvonal kiegyenlítődése az Európai Unió tagállamaiban – jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter csütörtökön Prágában az Európai Unió jövőjéről tartott nemzetközi konferencián elhangzott zárszavában.
Az Európába gazdasági okokból érkező migránsok egyenletes elosztása csak azután lesz lehetséges, amikor az EU tagállamaiban nagyjából azonos szintű lesz az életszínvonal – vélekedett a cseh diplomácia vezetője. A szociáldemokrata politikus az európai válság okait a növekvő társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségben látja.

Az Európai Unióba érkező migránsok – fejtette ki Zaorálek – nagyon is tudatában vannak a gazdagabb és a szegényebb tagállamok életszínvonala közti különbségeknek. “Ez az oka annak, hogy a migráció terhe olyan egyenlőtlenül van elosztva Európában, ezért olyan nehéz elérni az egyenletes elosztást” – szögezte le a cseh külügyminiszter. Úgy vélte: természetes, hogy az emberek inkább oda mennek, ahol jobban biztosítva látják jövőjüket.

Az Európai Unióra immár két éve nehezedő nyomás megoldása szerinte nem a kvótarendszerben van, amely szerint a tagállamok elosztanák egymás között az emberek tízezreit.

“A válasz nyilván inkább az EU tagállamainak gazdasági és szociális kiegyenlítődésében van, mintsem azokban a kísérletekben, hogy embereket mint valami tárgyakat a kvóták szerint szétosszunk azzal, hogy ezek a tárgyak ott maradnak, ahová a bizottság helyezte őket” – jelentette ki a cseh külügyek irányítója.

Az elmúlt időszak terrorista támadásainak java összefüggésben van a más kulturális környezetből származó emberekkel

Zaorálek a migráció veszélyeiről szólva azt állította, hogy az utóbbi időszak terrorista támadásainak nagy része összefüggésben van a más kulturális környezetből származó emberekkel. Szerinte Csehországban azért nincsenek ilyen esetek, mert az országba bevándorolt ukránok és vietnamiak között nincsenek terroristák.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, aki szintén részt vett a konferencián, Zaorálek beszédére reagálva azt hangsúlyozta, hogy az Európában az utóbbi időben elkövetett terrorista támadások mögött nem a most bevándorló menekültek vannak, hanem a korábban bevándoroltak leszármazottai.

“Megértem, hogy az olyan országokban, mint a Cseh Köztársaság, amelyeknek nincsenek tapasztalataik a migrációval kapcsolatban, félnek az emberek, és szeretnék elkerülni azokat a hibákat, amelyeket mi elkövettünk” – jelentette ki Timmermans. Ugyanakkor a konferencia végén elhangzott felszólalásában leszögezte: nem tud egyetérteni azzal, hogy a háború elől menekülő anyák és gyermekeik biztonsági kockázatot jelenthetnének bárki számára is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések