Hirdessen itt

Tudósok bejelentették: Óriási, mesterségesnek tűnő, azonosítatlan objektum tart a föld felé

A föld felé haladó különös valami jelenleg 100 fényévre van tőlünk, ha fénysebességgel haladna 100 év alatt érne ide, de ennél jóval kisebb tempóban közeledik.
A csillagászok egy ideig azt hitték, hogy egy bolygó, ami kivetődött a saját naprendszeréből. A legújabb megfigyelések szerint azonban ez az elképzelés kétséges. A tudósoknak egyelőre fogalmuk sincs, mi is lehet valójában a rejtélyes objektum.

2012-ben csillagászok egy csoportja egy furcsa, elszigetelt objektumot figyelt meg Földünktől mintegy 100 fényévre – egy olyan égitestet, amely nagyobb tömegű a Jupiternél, és nagy valószínűséggel az egyik legközelebbi kóbor bolygó, amit a tudósok valaha felfedeztek.

A legújabb kutatások szerint úgy tűnik, a CFBDSIR 2149-0403 névvel illetett objektum olyan tulajdonságokat mutat, amik alapján elképzelhető, hogy nem is bolygóról van szó, hanem talán valami egészen másfajta égitestről.

Az elgondolás, amely vándorbolygónak vélte az égitestet, pusztán néhány kezdeti megfigyelésen alapult, de nem sikerült bizonyítékot találni, hogy az égitest valóban bolygóként keletkezett, és kilökődött bármilyen csillagrendszerből.

Többen úgy gondolják, hogy a Csillagok Háborújából ismert Halálcsillag valójában a fura objektum. Persze erre nincs tudományos magyarázat.

Hogy kiderüljön az igazság, az objektumot eredetileg felfedező csillagászok egyike, Philippe Delorme (Grenoble Alpes Egyetem) és kutatócsoportja az elmúlt pár évben folyamatosan figyelte a CFBDSIR 2149-0403-at, a munkában különböző hullámhosszakon működő távcsöveket alkalmaztak.

Az új eredmények fényében az objektum különösebb, mint azt eddig gondolták. Az is lehet, hogy valami teljesen új dolgot sikerült felfedezni

Az új megfigyelésekkel a kutatók pontosabban kiszámították az égitest helyzetét és mozgását. Ebből kiderült, hogy a korábbi hipotézisekkel ellentétben a CFBDSIR 2149-0403 mégsem lehet az AB Doradus vagy más ismert, fiatal mozgó csoport tagja. Ez a kutatók szerint egyszerre jó és rossz hír. Jó, mert új információkkal gazdagodtunk az objektumról, rossz, mert az egyik legfontosabb paraméter, az égitest kora vált bizonytalanná, megnehezítve a kategorizálást.

A kutatócsoport új megfigyelései szerint az objektumnak van egy gyenge gravitációs ereje, és kiemelkedően magas a fémtartalma, tehát a szakértők nem tudják már egyáltalán megmondani, hogy milyen égitestről is beszélhetünk.

Szerencsére a CFBDSIR 2149-0403 közelsége miatt viszonylag könnyen kutatható, így a tudósok várhatóan tovább folytatják a megfigyelését.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések