A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szembenéztek apjukkal a megrontott borsodi kislányok

Nevelőszülők kíséretében, félénken lépett a tárgyalóba a négy lánytestvér, akiket a vád szerint apjuk megrontott, egyiküket teherbe is ejtette. A bilincsben elővezetett férfi szenvtelenül bámult rájuk.
Nevelőszülők kíséretében, félénken lépett a tárgyalóba a négy lánytestvér, akiket a vád szerint apjuk megrontott, egyiküket teherbe is ejtette. A bilincsben elővezetett férfi szenvtelenül bámult rájuk.

Az elmúlt évek legsúlyosabb megrontási ügyének részleteiről tegnap számolt be a Bors. A vád szerint K. István 2009-től 2012 májusáig négy lányát rendszeresen, hetente több alkalommal kényszerítette közösülésre vagy fajtalanságra. Amíg egyik gyermekét behívta a szobájába, addig a felesége, Ildikó a többi kicsit átvitte egy másik he­lyiségbe, vagy elment velük sétálni.

A történtek akkor jutottak a hatóság tudomására, amikor az egyik kislány állapotos lett. Az ügyészség a férfit és feleségét nevelése alatt álló, tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére, erőszakkal elkövetett erőszakos közösüléssel vá­dolja.

K. István arcán a tárgyalás okozta feszültségen kívül semmilyen érzelem nem tükröződött, nem próbálta meg hosszasan felvenni a szemkontaktust gyermekeivel © Zsolnai Péter

Csütörtökön K. Istvánt vezetőszáron kísérték a Miskolci Törvényszék tárgyalójába, felesége szabadlábon védekezhet, ő ügy­védje kíséretében érkezett a bíróságra.

A folyosón döbbenetes jelenetek játszódtak le: egyszer csak megérkezett a négy áldozat, gyámjaik kísérték őket, láthatóan megszeppenten pillantgattak megbilincselt apjuk felé. A férfi arcán a tárgyalás okozta feszültségen kívül semmilyen érzelem nem tükröződött, nem próbálta meg hosszasan felvenni a szemkontaktust gyermekeivel, mimikájával nem adott nekik jelzéseket. Ugyanígy feleségével sem kontaktált, pedig az asszony próbálta elkapni pillantását.

Nem lehet tudni, hogy a gyerekek idézésre érkeztek-e, ugyanis dr. Feledi Tamás ta­nács­vezető bíró – a vé­de­lem és az ügyészi oldal egyöntetű támogatása mellett – zárt tárgyalást rendelt el. A bí­ró indoklása szerint a nyilvánosság egyértelmű hátrányt jelentene a sértettek számára, a la­kókörnyezetükben könnyen beazonosíthatóvá válhatnának. Az ítélet kihirdetése nyilvános lesz.

Sokkoló élmény

A Bors az ügytől független jogásztól, dr. Kamarás Pétertől arról érdeklődött: mi indokolhatta, hogy a gyerekeknek meg kellett jelenniük a bíróságon?

– Nem ismerem ezt az ügyet, de általánosságban azt mondhatom, meglehetősen rendhagyónak tűnik ez az eljárás. Egyáltalán nem tipikus, hogy megjelennek a gyerekek, mert az elsődleges szempont a kiskorúakat védeni minden megrázkódtatástól. Már egy trauma érte őket a bűncselekmény elkövetésekor. Ez a felhajtás megrettentő, görcsössé teheti őket, feltépi a sebeket. Ráadásul jogi szempontból is furcsa, hiszen amit öt éve átéltek, azt újra felidézni pontosan képtelenség. Az apa látványa is traumatizáló élmény lehet – tette hozzá.

Patkányt etettek a gyerekekkel?

A most tárgyalt borsodi esethez hasonlóan zárt ajtók mögött tárgyalták a szigetszentmiklósi szülők ügyét is. K. Rudolfot és feleségét 13-13 év fegyházra ítélték idén februárban. Azzal vádolták őket, hogy éveken át szexuálisan kihasználták gyermekeiket. Patkányt, bogarakat etettek velük, bántalmazták, súlyosan elhanyagolták őket.

Emlékezetes: a szülőket 2015-ben felmentette a Budapest Környéki Törvényszék, szabadlábra helyezték őket, ám az ítélőtábla új eljárást rendelt el, amelyet a Fővárosi Törvényszék folytatott le, és elmarasztalta a párt. K. Rudolfot és H. Andreát a döntés után ismét előzetes letartóztatásba helyezték.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések