A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kütyük, amik megsemmisítik a magánéletünket és forradalmasítják a bűntények feltárását

Szórakoztató cikket közöl a HVG az okoseszközök és a bűnügyi nyomozások kapcsolatáról. Milyen az, amikor a legfőbb bizonyítékot egy fitneszkarkötő, egy okoskuka vagy egy e-vízóra adja? 
Azokról az eszközökről van szó, amelyek az internet segítségével optimalizálják a működésüket és tárolnak adatokat rólunk. Nálunk is egyre jobban terjednek, ha az embernek tönkremegy a régi vérnyomásmérője, jól teszi, ha egy okosat vásárol, amely pont úgy néz ki, mint a régi, de képes automatikusan összekapcsolódni a telefonjával, naplózni az értékeket. Létezik okos villanykörte, vízcsap, fűtés, redőny, hajkefe meg még ki tudja hányféle eszköz.
Jópofa dolgok kockafejűeknek – és nyomozóknak.

Egy gyújtogatós biztosítási csalót például szívritmus-szabályozója buktatott le, orvosa ugyanis pontosan látta az adatokból, hogy hazudott, amikor azt állította, kitörte az ablakot és menteni próbálta a dolgokat. Az okos eszköz elárulta őt.

Egy másik gyanúsított veszte az okos vízmérő volt – túl nagy vízfogyasztást regisztrált a bűntény után, jelezve: megpróbálták eltüntetni a vérnyomokat.

Egy feleséggyilkos nem számolt a nő fitneszkarkötőjével – előbbre tette a bűntény idejét a valóságosnál, és rablógyilkosságként próbálta beállítani, ám az okoseszköz meghazudtolta, feljegyezve a „halott” mozgását.

Egy olyan háztartásban, ahol okos villanykörtéket használnak, bűntény esetén nem szükséges a szomszédot kihallgatni, látott-e világosságot az ablakból. Az okos eszköz szabályzója megmondja, melyik helyiségben volt világos az adott időpontban – és hiába használt elemlámpát a betörő, nem kapcsolva fel a világítást, hiszen ezek az eszközök mozgásérzékelővel is működhetnek.

Nem véletlen hát, hogy adatvédelmi vitákat generálnak az okoseszközök, mert lehet, hogy egy bűntény esetén az okos hajkefe (agyrém, de ilyen is van) beépített mikrofonja jó szolgálatot tehet, de simán működhet lehallgató eszközként is a fürdőszobánkban.

Egy idő után pedig úgy elterjednek az okos kütyük a lakásunkban, hogy saját magunkat hallgatjuk le, jegyzőkönyvezzük minden rezdülésünket. Ki tudja ellenőrizni például, mit  küld a nagy testvérnek az az okos kuka (igen, ez a XXI. század), amely a gazdájának azt ígéri, automatikusan elkészíti és elküldi a telefonjára a bevásárlólistát a szemétbe került üres zacskók és dobozok vonalkódjának leolvasásával?

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések