A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt a következő ország, ami elhagyja az EU-t. Már azt is tudni lehet, hogy mikor

A varsói vezetés tagadja, hogy Lengyelországot ki akarná vezetni az EU-ból, az ország volt amerikai nagykövete már a kilépés dátumát is megmondta: 2020. Szerinte a jelenleg unióbarát közvéleményt addigra megdolgozzák.
A varsói kormány igyekszik meggyőzni a választópolgárokat arról, hogy nem célja Lengyelország kivezetése az Európai Unióból, miután a múlt héten csúfosan elszigetelődött azzal a próbálkozásával, hogy megakadályozza Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökének – írta a Bloomberg. Nem örülnek annak sem, hogy a francai radikális jobboldal vezére, Marine Le Pen világossá tette: a lengyel és a budapesti kormányban lát potenciális szövetségest az EU lebontásához.

De Le Pen nem kívánt barátsága egy csapásra megváltoztatta a kormány kommunikációját. Witold Waszczykowski külügyminiszter visszautasított bármilyen együttműködést a francia nacionalista vezetővel. Beszéltem Le Pen kisasszonnyal januárban, és megállapítottam, hogy nem vagyunk közös nevezőn – fogalmazott.

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke kijelentette: Nem akarják kivinni Lengyelországot az EU-ból, de nem is akarnak térden állva jelen lenni az államközösségben.

Ryszard Schnepf, Lengyelország volt amerikai nagykövete kijelentette: Mivel a kormány fasírtba került az EU-val, semmi esélye nem lesz arra, hogy 2020, a jelenlegi uniós költségvetés lejárta után kedvező további finanszírozást kapjon az uniótól.

A következő évek az alkotmánybíróság és a média kormányzati befolyásolása miatt is Varsó és Brüsszel ellentétét hozzák majd, így az ország 2020-ra kikerülhet az EU-ból – véli a volt nagykövet, aki szerint a jelenlegi unióbarát közhangulatot addigra az erőteljes állami propagandával undorrá változtatják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések