A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre nagyobb bajban van Donald Trump


Tovább gyűrűzik a belpolitikai botrány az Egyesült Államokban: egy Fehér Házi jegyzőkönyv szerint Donald Trump elnök arról beszélt egy orosz hivatalnoknak, hogy nagy volt rajta a nyomás Oroszország miatt, az FBI igazgatójának elbocsátásával azonban ez elmúlt. 
A dokumentumot megszerző New York Times szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda vezetőjének azért kellett távoznia, mert nem hagytak fel a Trump-stáb orosz kapcsolatainak vizsgálatával. Az elnök tagadja a vádakat.

Az FBI-igazgató kirúgásáról beszélt az amerikai elnök az orosz külügyminiszterrel. Donald Trump egy, a New York Times-ban megjelent fehér házi jegyzőkönyv tanúsága szerint azt mondta: „Épp most rúgtam ki az FBI igazgatóját. Őrült volt, egy igazi ütődött.” Majd hozzátette: „Nagy nyomás volt rajtam Oroszország miatt, de ennek most vége.”

A sajtó szerint ezzel az amerikai elnök lényegében elismerte, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda vezetőjének azért kellett távoznia, mert a kérés ellenére sem hagyta abba a nyomozást a Trump-stáb orosz kapcsolatai után. Az államfő munkatársai legalább 18-szor telefonáltak vagy emaileztek orosz tisztségviselőkkel az amerikai elnökválasztási kampány hajrájában. A Reuters szerint csak az orosz nagykövettel hatszor beszéltek tavaly október végén.

Trump azt állította korábban, hogy az igazságügyi miniszterhelyettes levele miatt menesztette az igazgatót. Ő azonban az ügyet vizsgáló bizottság előtt azt mondta: már korábban is tudott Comey elbocsátásának tervéről. A bizottság néhány héten belül magát a volt igazgatót is meghallgatja.

„A legfontosabb, hogy ez a most megindított nyomozás egy bűnügyi nyomozás, nem pedig hírszerzési nyomozás. Azt hiszem, így a kongresszusi képviselők is komolyabban fogják venni, akármi lesz az eredmény. Az biztos, hogy a kinevezett ügyész, Robert Müller, pártokon felül álló szakember, aki minden oldalon tekintélynek örvend” – mondja Lindsey Graham, republikánus szenátor.

A Donald Trump elleni nyomozásnak nincs határideje. Ha bebizonyosodik, hogy az oroszok segítségével jutott hatalomra, akkor alkotmányossági felelősségre vonás indulhat ellene, legvégső esetben pedig megfoszthatják elnöki tisztségétől.

Forrás: hirtv.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések