A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Európai Parlament lengyel alelnöke elárulta, hogy mi a valós oka Brüsszel Magyarország elleni támadásának

Érdekes kijelentést tett a minap Ryszard Czarnecki, az Európai Parlament lengyel alelnöke. Szerinte az Európai Parlament azért vegzálja Magyarországot, hogy fékezze azoknak az országoknak az erősödését, amelyek gazdaságilag fenyegetik az Európai Unió régebbi tagállamait. Ahogy fogalmazott: Lengyelország, Magyarország és Románia produkálja a közösségben a legnagyobb GDP-növekedést, ezért gazdaságilag veszélyt jelentenek.
Azt természetesen nem merném állítani, hogy minket irigyel Nyugat-Európa, lévén még sokat kell azon dolgozni, hogy Magyarország, de akár az egész térség felzárkózzon a fejlettebb államokhoz. A lengyel alelnök mondatai mellett mégsem érdemes elmenni.

Nem az Orbán-kormány propagandagépezetének a találmánya, hogy Brüsszel igyekezne egységesíteni az unióban az adórendszert. Ezt pedig a gazdagabb államok nyomására tenné. Természetes, hogy például Németország azt szeretné, ha a vállalataik odahaza maradnának.

A multik azonban a gyáraik üzemeltetéséhez olyan helyszíneket keresnek, ahol nekik minden szempontból a legjobban nyújtják. Ide sorolható az infrastruktúra fejlettsége, a munkaerő képzettsége, a bérviszonyok, és nem utolsósorban az adórendszer. Bizony, az alacsony adókulcsok szerepet játszanak abban, hogy egyes nyugati cégek Kelet-Közép-Európában alakítják ki üzemeiket.

És mint tudjuk, a magyar társaságiadó-kulcs kilenc százalék, ami azt jelenti, hogy az unióban hazánk szedi be a legkevesebb közterhet a vállalkozásoktól. Kis adalék a múltból: az unió részben egységesített adószabályai miatt már így is hatalmas összegektől esett el Magyarország. Csak a 2004 és a 2011 közötti években több mint 1100 milliárd forint adóbevételtől vehettünk kényszerű búcsút a társasági adó uniós előírásainak átvétele és alkalmazása miatt.

Nem véletlen hát, hogy a németek és a franciák szorgalmazzák az adószabályok további egységesítését, mert akkor legalább házon belül nem kellene konkurenciától tartaniuk. Néhány nappal ezelőtt ­Christian Kern osztrák kancellár fakadt ki az ORF osztrák rádió reggeli műsorában. A kedves sógor arra panaszkodott, hogy Magyarország az Európai Unióban nettó haszonélvező, a kapott pénzen pedig csökkenti a vállalatok adóit.

Ezért az osztrák cégek átvándorolhatnak Magyarországra, és ezt Ausztria még finanszírozza is…

Hát igen, mennyivel jobb lenne, ha a térség országait gyarmati sorba lehetne taszítani, megfosztva minden önállóságuktól. Majd Brüsszelben a gazdagabb országok megmondják, hogy hol és kik mennyi adót szedhetnek, mennyit kérhetnek a gázért és áramért, kik és hol telepedhetnek le. Magyarországnak és társainak pedig kuss legyen, elég, ha piacaikat átengedik a teljes kifosztásra.

Brüsszelben nagyon szeretnek arról értekezni, hogy milyen fontos a verseny. Egyeseknek ezek szerint ez akkor a legjobb, ha nincs versenytárs, és akkor mindig, mindenben győzni lehet. Mennyivel könnyebb dolga volt az uniónak Magyarországgal, amikor a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az Európai Bizottság pénzügyi infúziója tartotta hazánkat életben! Jöttek a delegációk, majd megmondták, hogy milyen adókat kell emelni, mit kell privatizálni.

Gyurcsányék pedig nem győztek hajbókolni előttük, szó nélkül végrehajtottak minden megszorítást, amelynek leginkább a bérből és fizetésből élők látták a kárát, na persze meg a nyugdíjasok. Érdekes, akkor nem kellett havonta magyarázkodnia a magyar miniszterelnöknek az Európai Parlamentben.

Hát erről szólhatnak Ryszard Czarnecki szavai. Kelet-Közép-Európában akkor van demokrácia, jogállam és szabadpiaci verseny, ha úgy ugrálnak, ahogy a gazdagabb tagállamok fütyülnek.

Csakhogy ez a füttyszó egyre hamisabban szól…

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések