A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Veszélyben Európa! Váratlan helyről és teljesen új útvonalon indultak meg a migránsok! Erre nem készültünk fel!

Egyre inkább úgy tűnik, hogy már három bevándorló-útvonalra kell figyelnie Európának a Földközi-tengeren. Az olasz partokra rekordszámú menedékkérőt hoztak ki eddig, ezzel párhuzamosan a korábbi éveknél sokkal többen próbálkoznak Észak-Afrikából Spanyolországba jutni és folyamatos a nyomás a görög szigeteken is.
Teljesen megteltek a török parti őrség hajói: mintegy ötven határsértőt fogtak el az Égei-tengeren. Illegálisan próbáltak a görögországi Leszbosz szigetére jutni, de az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás értelmében a török hatóságok feltartóztatták őket.

Az egyemény jelenleg még hatályban van, de nem tudni meddig. A török elnöki hivatal kijelentette, az Európai Unió nem fizette ki a megállapodásban vállalt 3 milliárd Eurós támogatást Törökországnak, ennek csak a töredéke érkezett meg. Hozzátette: ha Brüsszel nem teljesíti kötelezettségeit, Törökország felmondja a megállapodást, és szabadjára engedheti a migránsokat, vagyis ismét megindulhatnak a bevándorlók az Égei-tengeri útvonalon.

Új korszak kezdődhet Ankara és Brüsszel kapcsolatában

Az Európai Unió tegye lehetővé, hogy eredményesen befejeződhessen Törökország Európai Uniós csatlakozási folyamata, és ne támasszon újabb feltételeket – szólította fel az EU-t a török államfő, Redzsep Tájip Erdogan. Hozzátette: ha ez nem történik meg, új korszak kezdődik Ankara és Brüsszel kapcsolataiban.

“Sokan vannak mostanában, akik azt mondják, Brüsszel meg fogja szakítani a tárgyalásokat Törökországgal. Ha ez valóban igaz, nincs mit tennünk, mi is felül fogjuk vizsgálni a helyzetet” – mondta a török elnök.

A Földközi-tengeren sem csökken a migrációs nyomás

A spanyol partok közelében mentettek ki csaknem 90 migránst a tengerből. Helikopterrel, repülőgéppel és hajókkal vitték partra a csónakokban hánykolódó migránsokat, akik előző éjszaka, az észak-afrikai Marokkóból indultak útnak, hogy jobb életet találjanak valamelyik gazdag nyugat-európai uniós országban.

Forrás: hirado.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések