A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vérzuhatag - ez történt 1 millió éve az Antarktiszon! Elképesztő felfedezést tettek a tudósok

Az Antarktiszon található a Blood Fall, vagyis a Vérzuhatag. A tudósok eddig nem tudták megmagyarázni, hogy a vízesés miért vérszínű, most azonban fény derült az évszázados rejtélyre. A megoldás kulcsa egy egymillió éve rejtett tó.
A sebhelyszerű nyílást a gleccseren, amelyből piros víz folyik, 1911-ben fedezte fel egy ausztrál geológus. Az ő feltevése szerint a vizet mikroszkopikus vörös algák festették be. Magyarázatát 2003-ban cáfolták meg, amikor a kutatók rámutattak, hogy oxidált vas – azaz rozsda – okozhatta a Taylor gleccserből folyó víz különös színét. Úgy gondolták, hogy egy 5 millió éves ősi sósvizű tó maradványait látják.

Most azonban az Alaszkai Egyetem és a Colorado Főiskola közös tanulmányából kiderült, hogy a Vérzuhatag egy nagy tóból ered, amelyet egymillió éve zárt csapdába a jég. Egy új technológia segítségével a tudósok a jég alá tudtak nézni, így meg tudták vizsgálni, mi van a gleccser alatt.

A tanulmány szerzői, köztük Christina Carr is megdöbben azon, hogy a jég alatti tó nincs befagyva. Ez az információ pedig azt a feltételezést is megerősítette, hogy a gleccsernek saját vízrendszere van. Ez úgy lehetséges, hogy fagyás közben a víz hőt bocsát ki, így maradhat a környező víz a jég alatt is folyékony – írja a faktor.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések