A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Terrorcselekményre készülhetett a londoni parlamentnél őrizetbe vett férfi

A húszas éveiben járó férfit délután, helyi idő szerint 14 óra 22 perc körül vették őrizetbe a fegyveres rendőrök egy ellenőrzés során a londoni parlament közelében.
Egy szemtanú arról számolt be, hogy két kést látott a földön, amelyek egyike elmondása szerint egy nagy kenyérvágó kés lehetett.

A Metropolitan Police közlése szerint senki nem sérült meg, a gyanúsított pedig egy dél-londoni rendőrállomáson van, jelenleg őrizetben tartják.

A Scotland Yard közölte, hogy előzetes megfigyelési és adatgyűjtési művelet végkifejlete volt az őrizetbe vétel, és nem fenyeget közvetlen terrorveszély. Az akciót a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egyik fegyveres osztaga hajtotta végre. Az incidens során sérülés nem történt. A rendőrség első tájékoztatása “kisebb, ellenőrzés alatt tartott incidensről” szólt.

A Scotland Yard nem sokkal később közölte, hogy a húszas évei végén járó férfit fegyverként is használható eszköz birtoklásának, valamint terrorcselekmény előkészületének vagy terrorcselekményre uszító tevékenységnek a gyanújával vették őrizetbe. Ez utóbbi meghatározás a 2000-ben kelt terrorellenes törvény ilyen esetekre vonatkozó cikkelye.

A közleményben egyben kifejtették:
„A férfit, aki a húszas évei végén jár, támadófegyver birtoklása, illetve a terrorista cselekmény előkészületeinek és ösztönzésének gyanúja miatt vették őrizetbe. A nála lévő késeket elvették tőle”.
Hozzátették, a terrorelhárítási parancsnokság folytatja a nyomozást, és az őrizetbe vétellel összefüggésben nincs semmilyen további ismert közvetlen fenyegetettség.

A rendőrség szerint az őrizetbe vett fiatal férfinél késeket találtak. A további részleteket nem tartalmazó közlemény szerint a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága folytatja az ügyben indított vizsgálatot. A csütörtök délután közzétett rendőrségi felvételek tanúsága szerint a gyanúsítottat a fegyveres rendőri osztag tagjai a földre teperték, majd megbilincselték és egy rendőrautóval elszállították. A helyszínen egy barna hátizsák, mellette két kés volt látható a földön.


A kormányzati negyed főutcája, a Whitehall egyik sávját egy szakaszon – nem messze a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó, ráccsal elzárt és fegyveresen őrzött Downing Streettől – a vizsgálat idejére lezárták, de a parlament tágabb környezetében zavartalan volt a gyalogos- és a járműforgalom.Theresa May miniszterelnök elmondta, hogy tud arról, hogy őrizetbe vettek egy személyt, akit „terrorizmussal összefüggésben” gyanúsítanak. Egyelőre nem sokat tud mondani az esetről, mivel rendőrségi nyomozás van folyamatban, viszont kijelentette, hogy
„Ez azt mutatja, hogy a rendőrségünk és a hírszerző-, és biztonsági szolgálataink éberek és hatalmas gratulációval tartozunk ezeknek az embereknek”.
A március 22-én történt terrortámadást követően továbbra is magas a biztonsági készültség a Whitehall épületeinek környékén.

A múlt hónap végén egy Khalid Masood nevű támadó először a Westminster-hídon hajtott végig a járdán a gyalogosok között, ezzel négy személy halálát okozva, majd pedig kiszállt a járműből, és leszúrta Keith Palmer rendőrt a parlament bejárata előtt. A rendőr belehalt sérüléseibe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések