Hirdessen itt

Olasz sajtó: Ausztria ismét a Brenner-hágó lezárását tervezi

Ausztria kész lezárni az Olaszországgal közös Brenner-hágó határátkelőjét, ha az Olaszországba érkező tömeges migráció ezt indokolttá teszi - írta a La Stampa olasz napilap csütörtökön. 
A La Stampa az osztrák rendőrségtől és határrendészettől szerzett információkra hivatkozott közölve, hogy az osztrákok akármelyik pillanatban negyvennyolc óra leforgása alatt képesek lezárni a Brenner-hágó osztrák oldalát. 

Az olasz újság hozzátette, hogy az osztrák hatóságok már mobil határtorlaszokat sorakoztattak fel. A La Stampa értesülései szerint az osztrák kormány a határzárat akkor rendeli el, ha Olaszország irányából migránsáradat indul el. Az ettől való osztrák félelmet az Olaszországba év eleje óta érkező jelentős számú migráns indokolja. Az idén már több mint 35 ezer ember érkezett a dél-olaszországi partokra, mintegy negyven százalékkal többen mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.  

A La Stampa megjegyezte, hogy Ausztria már tavaly tavasszal is az Olaszországgal közös határátkelők lezárásával fenyegetett, ezt azonban nem vezette be a római kormány tiltakozása miatt. 

Ezt megelőzően Ausztria már 2016 januárjától szigorította az Olaszországgal közös 12 határátkelő ellenőrzését. Azóta több mint kétezer migráns próbált átkelni az olasz-osztrák határokon. Közülük 368-an adhattak be menedékkérelmet Ausztriában, a többieket visszafordították Olaszországba. Becslések szerint mintegy 370-en tudtak az ellenőrzéseket megkerülve átszökni Ausztriába.  

Az olasz-osztrák határtérségben is közös ellenőrzés folyik: a határtól 80 kilométerre levő olaszországi Bolzano (Bozen) vasútállomásán az Ausztriába tartó vonatokat osztrák határőrök is átvizsgálják.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések