A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem kell többet dugóban ülnöd…

A tervek szerint egy év múlva már elérhető lesz a repülő autó, amit bárki vezethet majd.
Sikeres tesztet hajtott végre a napokban a németországi Lilium Aviation nevű cég első, teljesen elektromos gépe, a Lilium. A Müncheni Műszaki Egyetem hallgatói és oktatói által létrehozott vállalat fejlesztése 2016 júliusában már bemutatkozott, akkor azonban még csak terv formájában létezett. Nemrég azonban már az első repülésről készítettek videót.

A repülő autót úgy fejlesztették ki, hogy a helikopterekhez hasonlóan képes legyen a függőleges fel- és leszállásra. A mostani tesztet egyelőre egy távirányítású prototípussal végezték el, vagyis a földről irányították, a tervek szerint azonban a “sofőr” vezetheti majd. Egyelőre egy kétüléses gépet teszteltek, de a végső cél, hogy egy ötszemélyes repülő autót fejlesszenek ki.

A korábbi elképzelés szerint a Lilium egy 320 kWh-s akkumulátor szolgáltatta volna az áramot a 36 hajtóműhöz, amivel 500 km-es hatótávolságot érhetett volna el, a maximális sebessége pedig 400 km/h-ra lett volna. Jelenleg azonban “csak” 300 km-es hatótávolságra és 300 km/h-s maximális sebességre képes, ám ez is igen meggyőző – pláne akkor, ha egy dugó kikerüléséről, vagy a mielőbbi cél eléréséről van szó.


A tervek szerint 2018-ban készülne el a végleges változat. Jó hír, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség korábban Light Sport Aircraft, azaz könnyű sport repülőgép minősítéssel látta el, vagyis a használatához elég egy 20 órás képzésen részt venni. Más kérdés, hogy az árát továbbra sem lehet tudni, de valószínűleg nem lesz olcsó.

Forrás: hvg.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések