Hirdessen itt

Merkel is Putyin pincsikutyája lett! Kiszivárgott a titkos megállapodás

Az „Északi Áramlat 2” gázprojekt megépítéséért felelős vállalat pénzügyi megállapodást kötött Németország vezető energetikai cégeivel. Az „orosz gáztól való függetlenedés” jelszava arról szólt, hogy ne közvetítőn keresztül, hanem közvetlenül vehessék meg az orosz gázt a németek.
A Nord Stream AG pénzügyi megállapodást írt alá a francia Engie, az osztrák OMV AG, a holland Shell és a német Uniper ill. Wintershall vállalatokkal az “Északi Áramlat 2” gázprojekt megépítésével kapcsolatban. Az öt vezető energetikai cég vállalást tett arra, hogy finanszírozzák a gázprojekt teljes költségének 10%-át – ez összesen mintegy 9,5 milliárd eurót jelent.

A közös projekt évente 55 milliárd köbméter orosz gázt fog szállítani a Balti-tengeren keresztül, Ukrajna megkerülésével egyenesen Németországba. A Greifswaldba érkező gáz Németországban és az Európai Unió más tagállamaiban kerül értékesítésre.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a vállalat 2016-ban rekord mennyiségű, 179 milliárd köbméter földgázt értékesített Európában, és ez éves szinten 100 milliárd köbméterrel növekedhet 2035-ig (a Nord Stream AG egyetlen tulajdonosa a Gazprom).

Németország korábban számos alkalommal kritizálta a kelet-európai országokat az „orosz gázfüggőség” miatt. Angela Merkel 2015-ben, Budapesten tett látogatásakor is kifejezésre juttatta nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy Magyarország jelentős mennyiségű orosz gázt importál. Miközben a német külpolitika megpróbálta abba az irányba terelni a kelet-európai országokat, hogy ne vásároljanak földgázt Oroszországtól, Németország épp arra készült, hogy sokszorosára növelje az orosz gázimportot.

Az “Északi Áramlat 2” megvalósulásával mindinkább láthatóvá válik: az „orosz gáztól való függetlenedés” jelszava arról szólt, hogy ne közvetítőn keresztül, hanem közvetlenül vehessék meg az orosz gázt a németek. Ezáltal nem Ukrajna vagy más kelet-európai ország működhet az orosz gáz elosztójaként Európában, hanem Németország veszi át ezt a szerepet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések