Hirdessen itt

HBLF-konferencia - MNB: versenyképes gazdasághoz versenyképes bankrendszerre van szükség

A magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez versenyképes bankrendszerre van szükség - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten, a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) pénzügyi csúcstalálkozó rendezvényén.
Az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: az utóbbi években jelentősen javult Magyarországon a foglalkoztatottság, a termelékenység azonban stagnál.

Elmondta: a tudás áll a modern, innováció-vezérelt gazdaság középpontjában, ehhez az egyes cégeknél elengedhetetlen a bérek felzárkóztatása a fejlettebb országok szintjéhez. Az országban a termelékenységet növelni kellene, a magyar kis- és középvállalkozói (kkv) szektor termelékenységének régiós szintre emelése 3-5 százalékkal növelheti a GDP-t - mondta Virág Barnabás.

Kifejtette, alapvetően átalakulhatnak a munkavállaláshoz szükséges képességek, a Világgazdasági Fórum egyik felmérése szerint 2020-ig közel 5 millió állás fog megszűnni a legfejlettebb gazdaságokban a digitalizáció hatására.

Kiemelte: a termelékenység növekedése, és az innovációk bővítése kell az új növekedési modell kialakításához.

Rámutatott: a kkv-szektor beruházási rátája jelentősen lecsökkent az utóbbi években, a termelésben innovációt folytató magyar kkv-k aránya nemzetközi összehasonlításban is alacsony.

Kifejtette: a növekvő munkaerőhiány komoly korlátja lehet a termelésnek, és az is probléma, hogy a műszaki és természettudományi végzettséggel rendelkező diplomások aránya alacsony Magyarországon.

Fontos, hogy a vállalkozások egyre nagyobb arányban használjanak fel EU-s forrásokat a termelékenység és versenyképesség javításához - mutatott rá a jegybank ügyvezető igazgatója.

A magyar bankrendszerben a pénzügyi közvetítés versenyképességét javítani kell, ehhez szükség van a magas működési költségek csökkentésére, amiben kiemelt szerepet kell kapnia a digitalizációnak - emelte ki Virág Barnabás.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések